Ez az aromákban gazdag, lágyan omló okrából készülő ragu, sok fokhagymával és tamarinddal ízesítve, Dél-Irán jellegzetes étele. Olybá tűnik , érzékeimet rabul ejtette a tamarind paszta jellegzetesen savanykás zamata és Perzsa -öböl béli emlékeim…
Ha nem ismernéd az okrát, katt ide:Ismered az Okrát?
Természetesen az eredeti verzió bárányhúsból készül,de ha ló nincs,jó a szamár is alapon ,a marhahús is megteszi..Sőt!
Dalospacsirtaként repkedve konyhámban, Rakonczay Imre-Ahogy a két szemeddel nézel c. dalát énekeltem vadul…
Friss okrát szerdánként, a Wesselényi utcában található Szép Kis Indiában vehettek. Örökké mosolygós, rém kedves társaság, csak a füstölők szagát ki nem állhatom, de az legyen az én bajom…Tamarind pasztát szintúgy itt vehettek, remek áron!
Tamarindos okra ragu-Khoresh Bamieh
Hozzávalók:
1 kg marha lábszár kisebb kockákra vágva
1 kg okra ( a gömbölyűbb szárvégét levágjuk) egészben, alaposan megmosva
6 e.k olívaolaj
2 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
10 gerezd fokhagyma zúzva
2 t.k őrölt kurkuma
ízlés szerint chili pehely
só, őrölt bors
2 e.k sűrített paradicsom
2 e.k tamarind paszta
forró víz
A tálaláshoz főtt basmati rizs
Elkészítés:
Kezdjük azzal, hogy a teafőzőben vizet forralunk, és ha már lobogva forr, takarékra vesszük alatta a lángot, de nem vesszük le a tűzről, maradjon csak veszteg.
Egy nagyobb edényben 4 e.k olívaolajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát, és a fokhagymákat. Hozzáöntjük a húst, és kevergetve 15 percig pirítjuk. Felöntjük annyi forróvízzel amennyi ellepi, rátesszük a fedőt, és 50 percig lassú tűzön főzzük. Nem felejtettem ki a sózást, alapszabály, hogy csak a főzés végén sózzuk a ragukat!
Amíg a hús fő, előkészítjük az okrát. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük az okrákat és kevergetve 10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a tamarind sűrítményt, és kevergetve 2-3 percig tovább pirítjuk. Ráöntünk egy kevéske vizet, elkeverjük, levesszük a tűzről, félretesszük.
Ha megpuhult a hús, beleöntjük az okrát, elkeverjük, ha szükséges önthetünk még hozzá forró vizet. Ízesítsük sóval, borssal, chilivel. Tegyük rá a fedőt és lassú tűzön főzzük még 30 percig, míg az okra is megpuhul. Forrón tálaljuk.
Ezúttal , teljesen rendhagyó módon nem tálaltam ki az ételt, így lábosban valahogy jobban mutatta magát.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak , tarts velem legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?