A Mirza Ghasemi egy rendkívül ízletes paradicsomos padlizsánragu, Irán Északi , Kaszpi-tenger menti tartományainak étele.
Nevét Mirza Mohammad Qasim Khan -ról kapta, ki Irán oroszországi nagykövete volt, valamikor a Qajar -korszak idején(1785-1925). Oroszországi tartózkodása idején megtanult főzni,majd mikor hivatali ideje lejártakor, 1860-ban visszatért Rashtba, megfőzte ezt az ételt, és a saját neve után , Mirza Ghasemi-nek nevezte el.
Naser al-Din Shah egyik kedvenc étele volt, ezért elrendelte a receptúra bővítését, ma pedig ez az étel Gilan jellegzetes étele, melyet elő és főételként egyaránt megízlelhetünk.
Ha egyszer valaki megízleli ezt az ételt, garantáltan beleszerelmesedik , különösen ha szereti a padlizsánt és a fokhagymát. Ez a remek egytálétel , a füstös ízű padlizsán, az illatos fokhagyma, és a lédús paradicsom találkozásából született. Jómagam padlizsán rajongóként imádom az abból készített ételeket. Ezért is örültem, amikor a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszéből előkerültek a múlt héten vásárolt és aztán persze jól elfelejtett padlizsánjaim. Nosza, rádobtam hát mindet a fémlapra, jó nagy lángra begyújtottam a gázt, és addig sütöttem őket, míg a héjuk szénfeketére nem égett. Sütés közben fontos momentum az ablaknyitás, vagy a szagelszívó beindítása , ellenkező esetben valamelyik túlbuzgó, aggodalmaskodó szomszéd , könnyen kihívhatja a tűzoltókat. Ettől a sütéstől kapja meg a padlizsán a jellegzetes, füstös ízét, semmiképp ne a sütőben süssük, mert akkor teljesen más ízű ételt lesz a végeredmény. Ahány ház, annyi szokás, mindenkinek megvan a saját, jól bevált receptje, van aki hagymával készíti, de az igazán eredeti Mirza Ghasemi csakis fokhagymával készülhet. Sok fokhagymával. Ne sajnáljuk tőle a fokhagymát, aki szereti akár egy egész fejnyit beletehet. Általában előételként fogyasztják, bár én többnyire főételként szoktam magamba tömni.
A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat(vas,foszfor, kálium,kalcium, magnézium, nátrium, ) tartalmaz, mindeközben energiaértéke kicsi. C vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jó hatással van az emésztésre, vértisztító, meggátolja az érfalak károsodását. Antioxidáns tartalma magas. És még sorolhatnánk miért hasznos a padlizsán fogyasztása,de inkább főzzünk. Használjuk ki, hogy még viszonylag megfizethető áron megtalálhatjuk a piacon!
Hozzávalók:
4 közepes méretű padlizsán
4 paradicsom, kockára vágva
1 fej fokhagyma,összezúzva
1 t.k őrölt kurkuma
2 e.k olívaolaj
só, őrölt fekete bors ízlés szerint
2-3 tojás
Shahram Shokouhi (Dele Divooneh) c. száma, 1 -2 csipetnyi, a hangulatunk javítása érdekében.:) ( csodákat művel ám a gitárjával, na és a hangja!)
Ott tartottunk, hogy megsültek a padlizsánjaink. Ha nem hőálló a kezünk(általában nem az) , szúrjunk egy villát a padlizsánba, tartsuk hideg, folyóvíz alá, mindeközben a másik kezünkkel távolítsuk el a megégett héját. Szépen le fog jönni, nem maradnak rajta megégett héjdarabok, fontos, hogy mindig így pucoljuk meg, mert ha már kihűl, nem lesz könnyű dolgunk… Tegyük félre és hagyjuk kissé kihűlni.
Amíg használható állapotúra hűlnek a padlizsánok, zúzzuk össze a megtisztított fokhagymákat, vágjuk kockára a paradicsomokat( természetesen aki nem szereti a paradicsom héját, az a szokásos, forró vizes módszerrel, szabaduljon meg tőle).
A megsült padlizsánoka húsát vágjuk át késsel, egészen pépesre.
Ha nyíilt lángon vagy grillen elősütjük a paradicsomokat, akkor előbb húzzuk le a héját, majd azután daraboljuk fel.
1.Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymákat, néhány percig pirítsuk, vigyázzunk, hogy meg ne égjen.
2.Adjuk hozzá a paradicsomokat, színezzük aranysárgára a kurkumával, keverjük el alaposan, ízesítsük sóval és borssal. Fedő nélkül főzzük 15-20 percig, amíg besűrűsödik és a felesleges víz elfő.
Adjuk hozzá a padlizsánokat, és néha megkeverve újabb 20 percig főzzük, míg egynemű masszává nem válik.
3. Törjük fel a tojásokat, villával verjük fel, majd öntsük rá a padlizsánra. jó alaposan keverjük el, újabb 3-4 percig főzzük, míg a tojás megfő. Én néha tojás nélkül készítem, de volt, hogy tükörtojással a tetején tálaltam. Friss pitakenyérrel kínáljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm!Köszönöm,hogy benéztél!Főzz velem máskor is! A Facebokon is várlak!
Vélemény, hozzászólás?