A marhahúsból készíthető kotlett minden iráni gyerek kedvence. A receptjét ide kattintva találod: Perzsa marhahúspogácsa-Kotlet
Sőt, a padlizsános verziót is megsütöttem már.
Mivel a gyomrom nagyon vacakol, (ha azt mondanám jól vagyok, nem mondanék igazat,sajnos) nem nagyon főzök perzsa ételeket mostanság. Főtt krumpli, főtt krumpli, meg főtt krumpli… Az, hogy nem főzhetek, és nem ehetek bármit, nem írhatok, nem fotózhatok, egészen komolyan a depresszió pereméig taszított. Muszáj volt már valamit főznöm, de csak olyat, amit a fiam is megeszik, mert én ugye nem ehetek akármit. se…..
Így esett a választásom erre a kotlett receptre, és bevallom nem bántam meg. Mikor először beleharaptam, ujjongva kiáltottam fel: Ez olyan ,mint a falafel! És tényleg! Húsos falafel, mert csicseriborsón kívül ,marhahús is van benne. De valljuk be, a fűszerezésnek hála, alig érződik. Falafel rajongóknak szinte kötelező elkészíteniük!

Csicseriborsó Kotlett
Hozzávalók
25 dkg csicseriborsó( ha szárazat használtok, akkor be kell áztatni egy éjszakára) Ha konzervet, mint én, akkor csak le kell szűrni
40 dkg darált marhahús
1 nagyobb fej salátahagyma hámozva, félbevágva
2 nagyobb újburgonya, meghámozva, negyedekbe vágva
1 nagyobb tojás
5 e.k zsemlemorzsa
Fűszerek: 1 t.k só
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k kakukkfű
1 t.k fokhagymapor
ízlés szerint őrölt fekete bors
1 t.k őrölt római kömény
Olaj a sütéshez
Elkészítés
A csicseriborsót, a hagymával és a burgonyával , aprítógépbe tettem. Pürésítettem.
Tálba öntöttem, hozzáadtam a marhahúst. Ízesítettem a fűszerekkel, beletettem a tojást , beleszórtam a zsemlemorzsát, majd a kezemmel jól összedolgoztam.
Alufóliával letakartam és betettem a hűtőbe két órára, hogy az ízek összeérjenek.
Miután kivettem a hűtőből, egy serpenyőben olajat hevítettem. A masszából hosszúkás, lapos korongokat formáztam. A forró olajban (nem kell, hogy ellepje) megforgatva, készre sütöttem. Papírtörlőre szedtem. ( Majd elkergettem a fiamat, mert fel akarta falni azonnal az összeset, még a fotózás előtt:)! Megérezte ugyanis a galérián az illatokat, és az éhség lehozat a konyhába.:) Én meg még a kenyeret kelesztettem hozzá, le sem fotóztam. Hiába a gondos őrzés, kettőt így is elcsent, ezért cselhez folyamodtam, megtömtem maradék bolognaival:) míg a kenyér elkészült.)
Tálalása , friss , langyos lepénykenyérrel(Serpenyős lepénykenyér), kínálhattok mellé ecetes uborkát, olívabogyót, ecetes lilakáposztát, paradicsomot, sumacos lilahagymát, és sok friss zöldfűszernövényt, petrezselymet, kaprot, mentát, koriandert, stb…És jól áll neki a sűrű, natúr joghurt is.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy benéztél! Főzzünk együtt legközelebb is!