
Egy ősi perzsa közmondás szerint „Az égnek ugyanolyan a színe, bárhova mész.” A sirázi égbolt mégis különbözik a szmogtól szürke teheráni égbolttól. Sokkal kékebb. Sok árnyalata van a kéknek, de ez a kék , egyikhez sem hasonlítható. Ebben a kékben ott rejlik a narancsvirágok illata, rózsák kecsessége és a költészet misztikuma egyaránt, hiszen az iráni Fársz tartományi város- Siráz, a szerelem, a költészet és a virágok városa. Itt található a perzsa költő -legenda, Hafez sírja, mely az irániak kedvelt zarándok helye. Minden iráni család otthonában két kötetnek mindenképp a polcon a helye. Az egyik a Korán, a másik egy Hafez-kötet. A költő sírjánál az emberek „fal-e Hafezt” végeznek, feltesznek egy kérdést az életükkel, a jövőjükkel kapcsolatban, majd felütik a Hafez kötetet, és ahol kinyílik a könyv, ott van a válasz a kérdésükre. Rímes formátumban, Hafez tollából.
„Zöld hegyekbe ágyazott szép otthonom, Sirázom,
Kényeztessen el a jósors, rád Isten vigyázzon.
Dzsafarabadból lebegjen a szellő, a drága,
S hozzon ámbraillatot a rózsák városára.”
(Hafez)
Amerre a szem ellát, mindenütt virágok, körömvirágok sárgája, violák lilája, és mézvirágok fehére ad kontrasztot a zöldellő ciprusoknak, melyek úgy nyújtóznak az ég felé, mintha el akarnák érni azt. A levegő narancsvirágok édes illatától terhes. Mert ez az évszak a keserű narancsé ( farszi neve:Narenj) .
A narancsvirág virágzásról a blog Facebook oldalán találhattok meseszép képeket, ajánlom szeretettel!
Ez a gyümölcs nagyon kedves minden iráni számára. Jellegzetessége a mély narancs színe, és kissé göcsörtös héja. Az íze fanyar, kissé kesernyés. Nem friss gyümölcsként fogyasztják, inkább dzsem készül belőle. Használják még süteménykészítéshez, ott találhatjuk a tálon, díszítésként a kebabunk mellett , és elengedhetetlen eleme az újévi asztal egyik fő fogásának is, de erről, majd márciusban fogok írni . És eme narancs virágjából készül a narancsvirágvíz, mely a mai receptünknek elengedhetetlen eleme. Ebben a rendkívül egészséges és vitamindús salátában olyan harmóniában egészíti ki egymást a fahéj és a narancsvirágvíz párosa, akár a házasok, az aranylakodalmukon túl. Fogyasztása igazán egyszerű módja, a tél végére kimerülőben lévő vitaminraktáraink feltöltésére.
Mai nótafa-Ali As’Habi.
Narancsvirágvízzel ízesített répasaláta
Hozzávalók:
5-6 db sárgarépa, finomra reszelve
6-7 db narancs leve és a rostja
Ízlés szerint cukor, nyírfacukor, méz, vagy akármelyik édesítőszer
1t.k őrölt fahéj
2 e.k narancsvirágvíz
Elkészítés:
A sárgarépákat meghámozzuk, lereszeljük.
A narancsok levét kifacsarjuk. Az értékes rostokat el ne dobjuk, mehet bele a salátába!
A hozzávalókat egy tálba tesszük, alaposan összekeverjük,( ha kevésnek bizonyulna a narancsok leve, nyugodtan facsarjunk még hozzá, úgy a jó, ha alaposan ellepi a répákat) és 1-2 órára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. A fahéj és a narancsvirágvíz arányaival is nyugodtan játszhatunk, a megadott mennyiségeket nem kell szentírásnak tekinteni, bátran kísérletezhetünk az ízekkel! Ha azt szeretnénk ,hogy igazán egészséges salátánk legyen, a finomított cukrot helyettesítsük nyírfacukorral,( én is ezt használtam, 2 evőkanálnyit tettem bele) vagy bármi mással, ami édes ízt ad,és nem nyomja az egekbe az inzulin szintünket. Narancsvirágvíz bármelyik hypermarket nemzetközi alapanyagokat árusító részlegén beszerezhető.
Noosheh Jaan!
Kedves olvasóm! Köszönöm,hogy itt voltál!
Vélemény, hozzászólás?