Ha zöldfűszernövényekről beszélünk, akkor kétféle embert ismerek. Az egyik szereti a koriander ízét, a másik utálja. Aranyközépút nincs.
Most mégis a koriander utálóknak hoztam ezt a receptet. Hátha megszeretik. Mert ebben a levesben tündököl. Ennek a levesnek ő a lelke, a szíve, a motorja. Érdemes adni neki még egy esélyt!
Ez a leves az iráni Tabriz jellegzetes étele, akárcsak a tabrizi húsgombócReceptek.
Viszonylag egyszerűen elkészíthető, túl sok hozzávalót sem igényel.
Készítünk egy pirított hagymás alapot, fűszerezzük a sóval, borssal, kurkumával. Erre kerül rá a reszelt sárgarépa,kevergetve néhány percig tovább pirítjuk. Felöntjük a húsalaplével. Felforraljuk, takarékra vesszük,majd beleszórjuk a zabpelyhet, mert ez fogja besűríteni a levesünket.
Rátesszük a fedőt és 35 percet főzzük. Ha már kellő sűrűségű, és a sárgarépa puhára főtt, hozzáadjuk az apróra vágott koriandert, majd végül némi hőkiegyenlítés után beleöntjük a sűrű, natúr joghurtot és a zúzott fokhagymát. Összeforraljuk ,és kész is. (Ha tú sűrű lenne, adhatunk még hozzá egy kevés vizet).
Tálalásnál tegyünk a tetejére olajban pirított mentát. Kínáljunk hozzá darabolt limeot vagy citromot. Én is tettem meg bele citrom levet,úgy még finomabb!
Nagyon finom, tápláló leves a hideg téli napokon ,érdemes elkészíteni.

Tabrizi Koriander Leves
Hozzávalók
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
3 sárgarépa lereszelve
olívaolaj
1 t.k őrölt kurkuma
1t.k só
Fekete bors ízlés szerint
A tetejére olajban pirított menta
2 nagy csokor koriander zöld apróra vágva
5 dkg nagyobb szemű zabpehely
4 dl sűrű, natúr joghurt
2.5 liter csirkehús alaplé

Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is. Ajánlom figyelmedbe a blog Facebook oldalát, ahol egy remek társaság vár!