Őszintén bevallom,a néhány Teheránban eltöltött év alatt, a helyi desszertekkel barátkoztam meg a legnehezebben. Valahogy sehogyan sem tudtam elfogadni, hogy minden vagy nagyon édes, vagy nagyon rózsavizes vagy mindkettő egyszerre,és az egészet még súlyosbították némi sáfránnyal. Vagy rengeteg sáfránnyal. Ám volt egy sütemény, melyet először megpillantva majdnem felordítottam örömömben. Igen, ez a tejszínhabbal töltött képviselőfánk volt. Annyira imádtam , hogy a rózsavíz-mellyel a tésztába töltött tejszínhabot ízesítették-sem tudott zavarni. Ha vendégeink érkeztek, titkon mindig reméltem, hogy a spárgával átkötött, ezüstösen csillogó süteményes doboz, képviselőfánkokat rejt. Ha azt rejtett, nekem végem volt. Képes voltam a rosszullétig falni belőle. Egyébként ez a sütemény az iráni emberek nagy kedvence is .
Annak ellenére, hogy a képviselőfánk viszonylag kevés anyagból áll, és minimális pénzből kihozható, csak kevesen mernek megpróbálkozni vele. Pedig ha nekem sikerült, nektek is fog, nagyeskü! Génjeim nem tartalmaznak semmilyen cukrász felmenőt!!:)
És itt a remek alkalom, farsang van. Mikor süssünk ha nem most, nem igaz?
Rózsavizes tejszínhabbal töltött képviselőfánkok- Noon Khamei
Hozzávalók:
Muzsika:Shadmehr Aghili új albumáról egy nagy kedvencem:Faghat Ba To Esgham(Only with you my love) Remek dal, tele érzelemmel, egy fantasztikus hangú előadótól!
A tésztához:
1 dl víz
10 dkg vaj
10dkg liszt
3 db tojás
1 csipetnyi só
A krémhez:
1 nagy doboz jó minőségű cukrászhab(Meggle)Lehet kapni édesített változatot, ha nem azt vettünk, akkor ízlés szerinti mennyiségű cukorra is szükségünk lesz.
1 e.k rózsavíz
1 rúd vanília kikapart magjai
Díszítéshez porcukor és damaszkuszi rózsaszirom
Elkészítés:
A vizet a vajjal felforraljuk. Csipetnyi sóval ízesítjük, és amikor a vaj elolvadt, a lisztet beleszitáljuk. Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a tészta az edény falától elválik.
Ekkor a tűzről lehúzzuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd a tojásokat egyenként beleütve jól kidolgozzuk.
A masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe nagyobb dió méretű kis halmokat nyomunk, egymástól megfelelő távolságra, mert sütés közben meg fognak nőni.
A légkeveréses sütőt 200 c fokra előmelegítjük, és kb. 15-20 perc alatt felhúzatjuk a süteményt(megnő, a külseje megkérgesedik) majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180 C fokra, és további 15 percig sütjük.
Az elkészült süteményeket kivesszük , és hagyjuk kihűlni.
Amíg hűlnek a fánkok, elkészítjük a vaníliával megbolondított rózsavizes tejszínhabot. Ehhez a tejszínt tálba öntjük, majd hozzákeverjük a vaníliát és a rózsavizet. Ha valaki szereti, nyugodtan adhat hozzá akár egy evőkanálnyit, vagy még többet is a rózsavízből. Habverővel habbá verjük a tejszínt.
A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, belsejüket megtöltjük a tejszínhabbal. Tetejüket meghinthetjük porcukorral.
Noosheh Jan!
Drága Olvasó! Köszönöm, hogy itt voltál! Nézz be hozzá legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak szeretettel!
Vélemény, hozzászólás?