A perzsa birodalom fennállásának idején már kedvelt csemegének számított egy tálka hó, melyre édes szirupot öntöttek(ez lehetett a sorbet őse). A birodalmat leigázó Nagy Sándor kedvence a gyümölccsel ízesített jég volt, melyet számára mézzel édesítettek.
Krisztus előtt 400-ra tehető egy máig kedvelt tradicionális nyári desszert kialakulása, mely a Faloodeh nevet viseli, és Shiráz városából eredeztethető. Ezt a különleges ,jeges édesség ,kukorica keményítőből, cukorszirupból, rózsavízből és lime juice-ból készül. Tetején egy különleges tésztával.
„Rasid fagylaltot vett neki egy utcai árustól. Marjam életében először evett fagylaltot, és nem hitte volna ,hogy az ember szájpadlásával efféle fondorlatokat lehet játszani. Befalta az egészet: a darált pisztácia díszítést is, és az apró rizstésztákat az alján. Ámult boszorkányos állagán , átható édességén. ”
(Az idézet a kedvenc íróm, Khaled Hosseini könyvéből származik)
Akhbar Mashdi
Akbar Mashdi volt az első iráni aki fagylalttal kereskedett. Rendkívüli népszerűségét mi sem bizonyíthatja jobban, mint a tény, hogy fagylaltjainak híre még Párizsba és Los Angelesbe is eljutott. De ki is volt Akbar Mashdi?
1886-ban, egy vidéki kis faluban látta meg a napvilágot, Akbar Mashadi Malayeri-ként. Miután felcseperedett ,némi munka reményében , testvérével elhagyta faluját, ám testvérét az út során haramiák meggyilkolták. A városban kereskedőnek állt, cukrot és teát szállított északi városokba , ahonnét tűzifát vitt Teheránba. 20 évesen megismerkedett egy befolyásos emberrel,Mohameddel, aki rendkívül jó kapcsolatot ápolt Mozaffar Uddin Shah uralkodóval. Ez a kapcsolat segítette hozzá, hogy megismerkedjen a fagylaltkészítéssel.
Reza Khan hatalomra kerülésével, Mohammad és Akbar megragadták a pillanatot és megnyitották az első fagylaltozót Iránban. 2 évig dolgoztak együtt, majd Akbar töretlen lelkesedéssel és kitartással folytatta tovább az együtt elkezdett munkát. Fagylaltjai- melyeket teljesen eltérő módon -rózsavízzel és sáfránnyal ízesített-rendkívül népszerűek voltak. Mindenki szerette és tisztelte őt, őszinteségéért és becsületességéért. Az udvaroncok, nagykövetek és a köznép egyaránt elégedett volt a nála kapható fagylalttal.
A fagylaltkészítő keményen dolgozott. Abban az időben nem voltak még hűtőszekrények és Akbar minden télen a Teherán környéki hegyekből , fáradságos munkával gyűjtötte be a jeget , melyet egy 60 méter mélyen , a földbe ásott tárolóban őriztek.
A fagylaltkészítő ,egész életét hivatásának szentelte, sosem nősült meg, és utódok nélkül ,92 éves korában érte a halál. Neve azonban máig fennmaradt, hiszen róla nevezték el minden Iráni kedvenc tradicionális desszertjét:Bastani Akbar Mashti(rózsavizes sáfrány fagyi)
Rózsavizes Sáfrány Fagylalt- Bastani Akbar Mashti
Hozzávalók
Egy kisebb doboz jó minőségű vanília fagylalt vagy jégkrém
1/2 t.k sáfrány(mozsárban megtörve és leforrázva)
4e.k rózsavíz
1 d.l habtejszín( fagyasztva , feldarabolva kerülhet a tetejére, ha gombóc formában adagoljuk a fagylaltot. Mivel én most rózsaformájúra készítettem , ezt a lépést én kihagytam)
a díszítéshez: darabolt pisztácia
Elkészítés:
- A vanília fagylaltot tálba tesszük.
- Beleöntjük a leszűrt és kihűlt sáfrányt, a rózsavizet ,és alaposan összekeverjük. Gyönyörű, aranysárga színt kap a sáfránytól, és ettől nyeri el különleges aromáját is. A sáfrány íze eléggé karakteres, úgyhogy még az is elképzelhető, hogy aki életében most először kóstol sáfrányos édességet, annak nem fog ízleni. A sáfrány ízét meg kell szokni, és ahhoz bizony idő kell. Nekem 4 évembe telt.
- Dobozba tesszük, a fagyasztóba tesszük,és készre , a kívánt állagúra fagyasztjuk.
- Én ezúttal rózsa formájú, szilikon muffin sütőben fagyasztottam.
Tálalásnál pisztáciát szórunk a tetejére.
Nooseh Jan!
Drága Olvasóm ! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Nézz be hozzám, a Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?