Még mondja valaki, hogy januárban nincs mit befőzni. Dehogyis nincs . Ha nagyon nem tudunk mit kezdeni magunkkal a következő befőzési szezonig, akkor itt az ideje, hogy répalekvárt főzzünk. Répalekvááárt???? Igen, igen. Répalekvárt, rózsavízzel és kardamommal ízesítve.
A fenti fotón az a fajta répalekvár látható, mellyel először találkoztam a boltok polcain. Egyébként meg rám egyáltalán nem jellemző módon meg is kóstoltam, de annyira édes volt, hogy egy darabig hanyagoltam.
Azon is gondolkodtam,minek répából lekvárt főzni,tán csak nem kevés a nyúl Iránban?:)
A répalekvár elmaradhatatlan részét képezi, egy tipikus iráni reggelinek. Minden reggelizőasztalon ott van, a meggy és a rózsalekvár társaságában.
És az utazó összezavarása érdekében mindig adnak hozzá uborkát, és juhsajtot is. Bármelyik iráni város bármelyik szállodájában ér minket a reggel, mindenütt ugyanez lesz a reggeli.
Voltam nem egyszer a négyszögletű kerek bajban, mert nem igazán tudtam eldönteni, hogy akkor most uborkát egyek-e répalekvárral és juhsajttal,vagy juhsajtot répalekvárral és uborkával.:)
Bevallom, legelőször erősen gyanakodtam, hogy alanya vagyok az iráni Kész Átverés Show-nak, és hamarosan előugrik a helyi Jáksó, valami idióta parókával a fején, kezében egy üveg szigorúan alkoholmentes pezsgőnek látszó tárggyal, és másnap majd egész Irán rajtam fog röhögni. De nem. Komolyan gondolták,hogy reggelire répalekvárt kell enni…
Ahogyan én is ,hogy egyszer megfőzöm. És most van egyszer.
Répalekvár-Moraba-ye Haveej
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa, tisztítva, lereszelve
1 kg cukor
3 dl víz
1 e.k citromsav( vagy citromlé)
5-6 egész kardamom
2 e.k rózsavíz
Elkészítés:
Először is keresünk valami jó zenét, nálam most Robbie Williams szól.Imádom a pasast.Különösen az Angels c. dalocskáját.
Ha már jó a hangulatunk, akkor a cukorból és a vízből főzzünk egy szirupot, forraljuk fel, majd kis lángon 35-40 percig főzzük. Tegyük bele a reszelt répát. Keverjük el alaposan.
Nem kell lefedni, alacsony hőmérsékleten, időnként megkeverve, 2-3 órán keresztül főzzük. A főzési idő félidejében dobjuk bele a kardamomot, és ízesítsük a rózsavízzel.
Szedjünk egy -két kanállal egy kistányérra, döntsük meg, ha simán folyik ,mint a méz, akkor jó. Távolítsuk el a kardamomokat. Adjuk hozzá a citromsavat, keverjük el.
Ha később fogyasztanánk ,még forrón merjük üvegekbe, és zárjuk le a szokásos módon.
Ha még ma nekiesnénk, akkor szedjük tálkába,várjuk meg amíg kihűl, és semmiképp se keseredjünk el, ha nincs otthon sem juhsajt, sem uborka! (Ha netán akad egy kis darabka sajttorta valahol, no, azzal remek lesz!)
Noosheh Jan!
Vélemény, hozzászólás?