Kalam polo egy rendkívül kedvelt rizs étel. Kalam jelentése-káposzta,polo jelentése-rizs farszi nyelven. Mint a legtöbb recept, ez is különféle változatokban készül, és mindegyik finom. Mondhatnánk, hogy ahány ház ,annyi szokás. Készülhet vegetáriánus változatban hús nélkül, vagy shirázi változatban, zöldfűszerek hozzáadásával. A húsos verzióba a hús belekerülhet húsgolyó formájában, vagy akár apróra vágva. Ám bármelyik változatot készítjük is el, a végeredményben nem fogunk csalódni.
Perzsa káposztás rizs-Kalam polo
Hozzávalók:
1 nagy fej fehér káposzta, apróra vágva(lehet kisebb kockákra, vagy csíkokra)
1 nagyobb fej saláta hagyma ( vékony szeletekre vágva)
1 t.k sáfrány,porrá törve, 2,5 dl vízzel leforrázva
olívaolaj
5 dkg olvasztott vaj
ízlés szerint só
1/2 kg hosszúszemű basmati rizs (alaposan átmosva, minimum 2 órára sós vízbe áztatva)
2 dl natúr joghurt
Muzsika:Shadmehr Aghili-Vares
Fűszerkeverék:
1 t.k szárított damaszkuszi rózsaszirom
1 t.k őrölt fahéj
1 t.k őrölt kardamom
1 t.k őrölt római kömény
1 t.k őrölt koriander
A húsgolyókhoz:
60 dkg darált marhahús
1 salátahagyma lereszelve
ízlés szerint só, őrölt bors
2 e.k forrázott sáfránylé
Elkészítés:
- Egy nagyobb lábosban olívaolajat hevítünk, beletesszük a vékonyra szeletelt hagymát és aranysárgára pirítjuk. Kiszedjük, félretesszük.
- Ugyanabba a lábosba amelyikben a hagymát pirítottuk beledobjuk a vaj felét, felolvasztjuk. Beleöntjük a káposztát , közepes lángon, folyton kevergetve addig pirítjuk, míg megbarnul. Ez k.b 30 percet vesz igénybe. Fűszerezzük meg a fűszerkeverékkel, én 2 evőkanálnyit adtam hozzá, majd keverjük hozzá a félretett sült hagymát. Locsoljuk meg 5 e.k forrázott sáfránnyal. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
- Készítsük el a húsgombócokat. A darált húst keverjük el a reszelt hagymával, 3 e.k sáfránnyal, sóval, borssal. Formáljunk belőle apró golyókat. Egy serpenyőben hevítsünk egy kevéske olívaolajat, és süssük meg benne a húsgolyókat. Ha megsültek szedjük ki, tegyük félre. Keverjük össze óvatosan a káposztával.
- Szűrjük le a rizst, öblítsük át.
- Egy nagyobb edénybe forraljunk vizet, ha már lobogva forr öntsük bele a rizst. Nem kell lefedni. 10 percig forraljuk. Szűrjük le, öblítsük át langyos vízzel. Tegyük félre, hogy lecsöpögjön.
- Válasszuk ki az edényünket amelyikben szeretnénk elkészíteni a polo-t. Célszerű a rizs mennyiségéhez mérten megválasztani a méretét.
- A joghurtot keverjük össze 3 e.k forrázott sáfránnyal, 1 csipetnyi sóval. Tegyünk bele 5 evőkanálnyi rizst, keverjük el. Ez lesz a Tah dig(sült rizs) Tálalásnál mindig kerül a tányérra a TahDig-ből is. A vendég tányérjára különösen !
- Az edényünk aljába öntsünk egy kevéske vizet. Keverjünk hozzá 2 e.k olívaolajat. Forraljuk fel. Kanalazzuk bele a joghurtos-sáfrányos rizst, simítsuk el egyenletesen.
- Öntsünk a sáfrányos rizsre a sima rizsből, simítsuk el. Öntsük bele a húsgolyókkal elkevert káposztát. Fedjük be a maradék rizzsel. Locsoljuk meg olvasztott vajjal és sáfránnyal. Fakanál nyelével fúrjunk lukakat a rizskupacunk oldalába, és egyet a tetejébe is . Tegyük rá a fedőt, és főzzük nagy lángon 10 percig .
- Vegyük le a fedőt, csomagoljuk be egy konyharuhába. Tegyük vissza az edényünkre. Vegyük takarékra a lángot és 45 percig főzzük.
- A főzési idő letelte után vegyük le a tűzről, borítsuk egy tálra. Kínálhatunk mellé bármilyen savanyúságot, bár igazán isteni shirázi salátával fogyasztva lenne. De sajna most még semmi íze nincs a paradicsomnak. Amint látjátok, mentettem el néhány húsgolyót a tálaláshoz.
Noohseh Jan!
Drága Olvasó! Köszönöm, hogy ma is velem tartottál! Várlak legközelebb is! Ha kedved van, csatlakozz a blog Facebook oldalához, hogy elsőként értesülhess a legújabb receptekről!
Vélemény, hozzászólás?