A perzsa raguk kimeríthetetlen tárházából következzék egy újabb recept. Már az elején le kell szögeznem, hogy ez az étel általában aszalt szilvával készül ,ám én ezúttal friss szilvával készítettem.
Perzsa csirkeragu spenóttal és szilvával
Hozzávalók:
Muzsika: Crystal -Papírhajó
1 kg csirke felső comb
80 dkg spenót
80 dkg szilva magozva( ha friss szilvát használunk, keményebbeket válasszunk!)
2 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
6 e.k olívaolaj
2 dl csirkealaplé -ha nincs akkor csirkehúsleves kocka és forró víz
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k őrölt fahéj
só , bors ízlés szerint
1/2 t.k szárított sáfrány
1 lime leve
1 narancs leve
1/2 narancs reszelt héja
a díszítéshez:hántolt, szeletelt mandula
Tálalása főtt,hosszúszemű basmati rizzsel
Elkészítés:
A csirkecombok bőrét lehúzzuk.
A sáfrányt mozsárban kevés cukorral porrá törjük, pohárba öntjük, 1 deci forró vízzel felöntjük, lefedjük ,állni hagyjuk.
A spenótot alaposan megmossuk, eltávolítjuk a szárát. Egy serpenyőben kevés víz hozzáadásával puhára főzzük. Leszűrjük, kinyomkodjuk a levét. Félretesszük.
Egy serpenyőben 2 evőkanálnyi olívaolajat hevítünk, a felezett szilvákat óvatosan kevergetve néhány percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, félretesszük.
Egy nagyobb edényben olívaolajat hevítünk és aranysárgára pirítjuk benne a hagymákat.( türelmesen, 20-25 perc kell neki!) Hozzáadjuk a fokhagymákat, 1 -2 percig pirítjuk.
Beletesszük a húst, kevergetve kifehéredésig pirítjuk. Ízesítjük a kurkumával, fahéjjal, sóval, borssal. Meglocsoljuk a sáfránnyal.
Felöntjük a forró hús alaplével, rátesszük a fedőt, és mérsékelt lángon 35 -40 percig főzzük, míg a hús megpuhul,és a felesleges víz elfő.
Ha már jó sűrű a ragu, hozzáadjuk a spenótot, a szilvát. Ízesítjük a narancs és a lime levével.Szórjuk bele a narancs reszelt héját, óvatosan keverjük el. Lefedve még 15-20 percig főzzük.
Egy felhevített serpenyőben 1-2 percig pirítsuk a mandulát, óvatosan , nehogy megégjen. Tálalásnál tegyük a ragu tetejére!
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak szeretettel!
Vélemény, hozzászólás?