Ghorme Sabzi. Két szó csupán, s mégis annyi mindent jelent. Először csak egy ételt jelent, egy ételt, melynek neve fordításban-gyógynövényes ragu.
Aztán később, az idő múlásával, egy olyan ételt jelent, melynek színével és illatával nem tudok, és sehogy sem akarok megbarátkozni. A görögszéna és az ománi citromok illatát képtelen vagyok befogadni.
Ghorme Sabzik jöttek és mentek, kínálták itt és ott, de meg sem kóstoltam.
Aztán a főzőiskolában az általam elkészített étel tüntetőleg ott virított a tányéromon. Az ománi citromok kárörvendve gömbölyödtek ki a zöld raguból, mintha csak azt kiabálnák: -Na ezt most nem úszhatod meg, meg kell enned amit főztél! Most mondd, te kis hamis,hogy megjött a taxid ,és sietned kell!
Vettem hát egy nagy levegőt, és belemerítettem a kanalat. Számhoz emeltem, jöjjön aminek jönnie kell! És nem értettem. Ízlett. Nagyon is! De mikor szerettem én meg a Ghorme Sabzit? És ő mikor szeretett meg engem? És mosolyogva ettem meg mind,mert tudtam , elperzsásodtam. És nem volt nálam boldogabb ember a világon! Azóta még egyetlen egyszer sem főztem meg a Ghorme Sabzit. Mert őriztem a pillanatot, a pillanatot amikor ledöntöttem az összes falat, mely körbe vett. Ám mostanában annyiszor jött velem szembe ennek a napnak az emléke, hogy úgy döntöttem, megfőzöm végre.
A perzsa embereknek természetesen teljesen mást jelent ez a ragu. Beszélgetések alkalmával sokszor kérdezték tőlem ,csillogó szemekkel, mi a kedvenc perzsa ételem. És azonnal meg is válaszolták helyettem. -Ugye, a Ghorme Sabzi?
És én folyton csalódást okoztam.
-Nem, nem a Ghorme Sabzi.Nagyon sajnálom, de nem szeretem a Ghorme Sabzit.
És csak évekkel később tudtam meg, miért csillogtak a szemek, mit is jelenthet egy tál Ghorme Sabzi az irániaknak. Pont azt, amit nekünk magyaroknak jelent a vasárnapi, aranyló húsleves. Iránban a péntek a hét utolsó napja,a pihenőnap, és nincs péntek Ghorme Sabzi nélkül. Anyák , feleségek, nők százezrei készítik minden pénteken ezt a ragut,mely minden iráninak egy kicsit az otthon melegét is jelenti.
S ahogy az már Iránban lenni szokott, a recept régiónként más és más. Délen chilivel és fokhagymával ízesítik, Shirazban bab helyett gyakran burgonyával készítik. Van olyan országrész, ahol nélkülözhetetlen hozzávalóként spenót is kerül bele, ettől, könnyű, selymes állaga lesz. De abban az összes iráni régióban készített Ghorme Sabzi megegyezik, hogy a görögszéna adja ennek az ételnek az egyedi, semmihez sem fogható aromáját.
S, hogy mi teszi különlegessé ezt a ragut? A zöldfűszerek: a koriander, a petrezselyem, a póréhagyma ,és a görögszéna levél. Szükségünk lesz még némi vörös babra, és marhahúsra. A tradicionális ragu bárányból készül, de marhahússal ugyanolyan jó. Az irániak nemzeti étele végső aromáját a szárított ománi citromtól kapja. Ha az nincs benne, süthetjük az egészet.
Irán nemzeti étele-Ghorme Sabzi
Hozzávalók:
Muzsika: John Berry-Out Of Africa( annyira imádom, hogy képes lennék végtelenítve, a nap bármely szakában ezt hallgatni…)
50 dkg marha nyak apróra vágva
20 dkg vörös bab egy éjszakára beáztatva, leszűrve
1 nagy fej salátahagyma
1 t.k őrölt kurkuma
3 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
2 nagy csokor koriander levél apróra vágva
1 csokor görögszéna levél(helyettesíthető 1 e.k szárítottal. Én is ezt használtam. A Datolyakirály.hu oldalon tudtok rendelni)
2 csokor újhagyma zöld szára
4-5 szárított ománi citrom
olívaolaj
forróvíz
só ,bors, ízlés szerint
Elkészítés:
- Forraljunk vizet egy teáskannába, ha felforrt vegyük takarékra.
- Szurkáljuk meg egy villával az ománi citromokat, tegyük egy bögrébe, forrázzuk le, hagyjuk állni fél órát.
- Egy serpenyőbe hevítsünk egy kevéske olívaolajat, tegyük bele a zöldfűszereket és kevergetve pirítsuk 15 percig. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
- Öntsünk olívaolajat egy nagyobb edénybe, pirítsuk benne aranysárgára a hagymát.
- Adjuk hozzá a marhahúst, kevergetve pirítsuk, amíg kifehéredik. Ne feledjük, a jó dolgokhoz idő kell, ahogyan a jó raguhoz is!
- Adjuk a húshoz a kurkumát, keverjük el.
- Öntsük fel annyi forró vízzel ,amennyi ellepi.
- Tegyük bele a vörösbabot, és lefedve 30 percig főzzük.
- Adjuk hozzá a zöldfűszereket. Keverjük el alaposan. Tegyük rá a fedőt és 1-1,5 óráig főzzük, míg a hús és a bab is megpuhul. Ha szükséges pótolhatjuk az elfőlő vizet, de mindig forró vízzel!
- Tegyük bele az ománi citromokat, ízesítsük sóval, borssal és még 10-15 percif főzzük, míg a citromok aromája kioldódik.
Tálalása főtt , hosszúszemű,sáfrányos basmati rizzsel.Én jelen esetben Tahchinnal kínáltam.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak , főzzünk együtt legközelebb is! A Facebookon is nézz be hozzám, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?