Ha meghallod a szót ,hogy csicseriborsó, mi jut róla eszedbe? Mit készítenél belőle? Hallom is, ahogyan soroljátok. Falafelt,( ha falafelt készítenél itt a recept:A tökéletes falafel titkai/ salátát, ragut, de süteményt azt biztosan nem . Kivéve persze ha gluténérzékeny vagy. Pedig ez a csicseriborsólisztből készített, kardamommal ízesített perzsa aprósütemény, nálam mindent visz. És ha fogyókúrázol, akkor is remek választás, mert a cukrot helyettesítve bármilyen egészségesebb , lassabban felszívódó alternatívával, máris sokat tettél az egészségedért. És nekünk hisztikirálynőknek remek választás a csicseriborsó, a magnézium, B6-vitamin, és Vas tartalma miatt különösen. Imádom benne a kardamomot, és imádom, ahogyan ez a sütemény elomlik a számban!
A kardamomról bővebben itt olvashatsz:FŰSZERLEXIKON-KARDAMOM
A Nan-e nokhodchi ,más néven Shirini-e nokhodchi , az iráni Qazvinból származó, hagyományosan csicseriborsólisztből készülő, kardamommal ízesített és pisztáciával díszített sütemény.
Nan- e Nokhodchi perzsa nyelven „csicseriborsó sütit ” jelent.
Hagyományosan lóhere formára szaggatják, de napjainkban négyzet vagy gyémánt formára is vágják.
A legenda szerint Jamshid király Nowruzkor fedezte fel a cukrot. Ezért szokás a Nowruzt hét édes étellel megünnepelni, azaz hétféle süteményt illik tálalni a Haftsin asztalon.
A hét édesség a következő:
1.Noghl ,rózsavízzel ízesített, cukorral bevont mandula.
2. Perzsa baklava(pisztáciás, mandulás tészta)
3. Nan-e berenji(rizsliszt süti)
4.Nan-e nokhodchi
5. Sohan asali(mézes mandula)
6. Nan-e gerdui(diós süti)
7. Nan -e badami(mandulás süti)
Ahogyan a legtöbb sütemény Iránban, úgy ez is teasütemény. Ne lepődjön majd meg senki, ha száraz lesz a végeredmény. Mert az lesz. De ehhez a süteményhez teát kell kortyolgatni. Mindegy melyik napszakban. Lehet délelőtt, délután, az éjszaka közepén ,ha álmatlanság gyötör, vagy ha csak egyszerűen gyengédségre vágysz.
Érdekesség képen említem csak meg, hogy Iránban készítik repceolajjal és rózsavízzel ízesített változatát is. Ezúttal vajjal készítettem , és rám egyáltalán nem jellemző módon kihagytam a rózsavizet. De ti tehettek bele bátran, 1 teáskanálnyit, ártani nem fog neki!
Gluténmentes kardamomos perzsa aprósütemény csicseriborsólisztből-Shirini Nokhodchi
Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg csicseriborsóliszt átszitálva
15 dkg porcukor( én xilitet használtam)átszitálva
2 t.k őrölt kardamom
1 t.k rózsavíz
darabolt pisztácia a díszítéshez
Muzsika:Shadmehr Aghili-Ghoroor
Elkészítés:
Egyetlen fontos szempontot kell figyelembe vennünk a készítésénél, hogy minimum 8 órát állnia kell sütés előtt a hűtőszekrényben. Én általában este begyúrom és másnap reggel sütöm. Egy órával a tervezett sütés előtt érdemes kivenni a hűtőszekrényből, hogy kiengedjen és gyúrható állagú legyen.
- A hozzávalókat a pisztácia kivételével tálba tesszük, kézzel összegyúrjuk.
- Konyharuhával letakarva mehet a hűtőbe.
- Sütés előtt egy órával kivesszük, ha kiengedett gyúródeszkára tesszük. Kinyújtjuk. Ne túl vékonyra ! Süteményszaggatóval kiszaggatjuk(lehet virág formájú, szívecske , stb…)
- Sütőlemezre tesszük. Mindegyikre egy kis darab pisztáciát teszünk, óvatosan belenyomjuk.
- Légkeveréses sütőben 150 C fokon 25 percig sütjük.
Mielőtt hozzányúlnánk hagyjuk teljesen kihűlni, ellenkező esetben szét fog esni! Óvatosan kell bánni vele!
Nooseh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál, idődet áldoztad rám! Várlak legközelebb is! a blog Facebook oldalán további érdekességekkel és szeretettel várlak! Nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?