A cékla nagyon kedvelt zöldség Iránban, ősszel, télen, az iráni utcákat róva , utcai ételként tűnik fel, rubinvörös színével törve meg a szürkeséget.
Hatalmas tálakon, rudakra felszúrva , édeskés, kissé földszagú cékla gömbök gőzölögnek,miközben alattuk bugyogva forr a vörös lé, mely hidegtől dermedt ujjainkat úgy festi meg, mint ecset a vásznat.. Kapunk ugyan egy műanyag tálkát , meg egy villát is hozzá, de mi mindenképp meg akarjuk érinteni ezt a darabkát a bíborszínű égboltból.

A cékla egészségre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan, vitamin és ásványi anyag tartalma, nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára.
A céklából az iráni konyhában készülhet savanyúság(torshi), Kookoo, mártogatós és leves is. No meg a levesek királynője, az ash is.
Ezúttal céklából, csicseriborsóval, különös, hogy mindenféle zöldfűszernövény nélkül,de az elmaradhatatlan sült hagymával és olajban pirított mentával a tetején. Tejsavóval savanyítva egészen megszelidül a cékla föld íze, a kioldódó festékanyagtól pedig páratlan színt kap a levesünk.

Cékla Ash
Hozzávalók
6 nagyobb fej saláta hagyma vékonyra vágva
40 dkg csicseriborsó-ha szárítottat használunk, akkor áztassuk be egy éjszakára, majd leszűrés után főzzük elő, míg félig megfő. Ha konzervet használunk, öntsük le a főzővizet és öblítsük le alaposan.( Én konzervet használtam, ezért a főzési idő végén öntöttem bele a levesbe)
20 dkg apróbb szemű rizs, 1 órára beáztatva, leszűrve
4-5 fej nagyobb cékla meghámozva, apró kockákra vágva
só, bors ízlés szerint. 1 t.k őrölt kurkuma
olaj
forró víz
1 dl tejsavó
3 e.k őrölt szárított menta
Elkészítés
Szárított csicseriborsós verzió:
A hagymákat a szokásos módon süsük aranysárgára. Hintsük meg egy kevés kurkumával. Szedjük papírtörlőre, felezzük meg.
Öntsünk egy keveset az olajból-amiben a hagymákat sütöttük- egy nagyobb edénybe. Tegyük bele a már megpirított hagymát. Ízesítsük a kurkumával, kevergetve 1-2 percig pirítsuk. Öntsük bele a rizst, keverjük el. Öntsünk rá annyi forró vizet, amennyi ellepi. Tegyük rá a fedőt és 15 percig főzzük.( ha szárított csicseriborsót használunk, akkor előfőzve, most kell a leveshez adnunk. Majd 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a céklát, újabb 30 percig főzzük. Beleöntjük a tejsavót és némi pirított mentával ízesítve még 15 percig főzzük)
A konzerv csicseriborsós verzió: Az eleje ugyanaz, tehát: hagymát pirítunk a tetejére, kurkumával fűszerezzük, papírtörlőre szedjük, megfelezzük.
Ugyanabban az edlnyben amiben a hagymákat sütöttük, öntünk egy kevés olajat, beletesszük a sült hagyma felét, meghintjük kurkumával, kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Beleöntjük a rizst, elkeverjük. Öntünk rá annyi forró vizet amennyi ellepi, rátesszük a fedőt és 15 percig főzzük.
Öntsük bele a céklát, ízesítsük sóval, borssal. Nos, innét számítva nekem egy egész óra kellett ,míg a cékla teljesen megpuhult, és a rizs szétesett , szépen besűrítve a levest. Nagyon fontos, hogy mindig adjuk hozzá 1-2 dl forró vizet,különben a rizstől nagyon sűrű lesz.
Ha már megfőtt a cékla és a levesünk állagra is elég sűrű, adjuk hozzá a csicseriborsó konzervet. Ízesítsük a tejsavóval és a pirított menta felével. Főzzük még 15 percig, majd forrón, mentával, sült hagymával és tejsavóval a tetején kínáljuk.

Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
I precisely wanted to thank you so much all over again. I do not know the things that I could possibly have followed in the absence of the type of creative ideas provided by you directly on this subject matter. Completely was a very traumatic situation for me personally, but being able to view a new specialized mode you treated the issue made me to weep with happiness. I will be grateful for the advice as well as hope you really know what an amazing job you happen to be providing educating people with the aid of your web blog. Most likely you have never met any of us. Hayden Hajduk
Thank you very much for your kind words! I am happy to have been of help! I wish you continued success in your journey through the world of Persian cuisine!
Thanks for your whole work on this website. My mum takes pleasure in setting aside time for research and it is simple to grasp why. We notice all relating to the powerful ways you provide very useful tips and hints via your website and therefore strongly encourage response from visitors on this theme while our own simple princess is without a doubt understanding so much. Take pleasure in the rest of the year. Your performing a useful job. Hank Detro