A mórmályva ( (MALVA MAURITIANA) -nagyon közeli rokona az erdei mályvának, amely megfelel latin nevének Malva sylvestris var. Mauritiusi. Főleg az Ibériai-félszigeten és Észak-Afrika területein növekszik. Évelő, örökzöld növény, amely 1,5 méteres magasságot ér el. Akár öt centiméteres lila virágokkal, a természetben figyelmen kívül hagyhatatlan.Számtalan virág található egy hosszú, magas száron. A szirmok finomak és selyempapírhoz hasonlítanak. Szintén észrevehetőek a sötét hosszanti idegek, amelyek áthaladnak rajtuk.A méheket és pillangókat vonzza édes illata, mindig csodálattal állok előtte.
Bár a mórmályva meglehetősen gyakran megtalálható réteken és legelőkön, a fitoterápia (növényekkel történő kezelés) céljából ellenőrzött termesztése előnyben részesítendő.

A virágokat, a levelekhez hasonlóan, hazájukban mindig is könnyen hozzáférhetőnek és erejük által mégis a természetes gyógyítás kivételes oszlopának tekintették. A virágokat teljes virágzás után gondosan összegyűjtik, majd közvetlen napfényen hagyják megszáradni. Belső és külső használatra egyaránt alkalmas.
A mályva vírusellenes és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkező poliszacharidokat tartalmaz, amelyek segítenek a légzőszervi betegségek és a krónikus száraz köhögés kezelésében. A növény hatóanyagai ( rendkívül magas nyáktartalma nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással bír)segítenek eltávolítani a nyálkát a torokból, és nyugtató hatásúak, amellett, hogy képesek asztma, hörghurut, tüdőtágulat és más légúti betegségek kezelésére. A Német Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal hivatalosan megerősítette a növény gyógyító tulajdonságait, és jóváhagyta a mályvát tartalmazó gyógyszerek alkalmazását torokfájás és száraz köhögés kezelésére.
A mályva poliszacharid nyálkahártyái a bélfalak ellazulását és kenését, valamint az élelmiszerek jobb felszívódását okozzák. Ez az anyag segít csökkenteni a gyomor savasságát is, ami kellemetlen érzést okoz a gyomorban. A mályva elfogyasztása vagy a növény teainfúzióként való fogyasztása segít azoknak, akik székrekedésben, ingerlékeny gyomorban és bélgörcsökben szenvednek, és nyugtató kiegészítőre van szükségük. Ezenkívül a mályva hashajtó növénynek számít, és különféle étrend -kiegészítőkben használják a gyomor ellazítására és megnyugtatására.
Ha csak gyönyörködnénk benne, akkor megállja a helyét ehető dekorációként is. Csodálatosan illik salátákhoz, valamint zabkása és desszertek díszítőelemeként.. A gasztronómia világán kívül szövetek festésére is használják őket, ami a mágikus árnyalatok miatt nem meglepő.
A mórmályva virág a teavilág kaméleonja.
A forró vízzel való forralás( és hideg vizes áztatás ) pillanatában gyönyörű kék infúziót kapunk, amely fokozatosan zöldes-kék színűre változik. Ha azonban hozzáadunk néhány csepp citromot, mint egy varázsütésre, a főzet rózsaszínűvé válik. Garantáltan varázslatos látvány ínyenceknek és a finom gyógytea kedvelők számára.
az Iránban fellelhető mályva-melynek szárított virágait a hagyományos orvoslás előszeretettel használja-Malva neglecta. Vadon fellelhető az Alborz régióiban, Teherán környékén, és Irán északi régióiban. A mályva iráni neve-Panirak.
Tea elkészítése

Öntse le a gyógynövényt 100 °C vízzel 1,5 -2 teáskanál 2-2,5 dl arányában.
Teáskannába való készítéskor adjon 1-2 teáskanállal többet hozzá.
Áztatási idő 8-10 perc (fedett csészében),majd szűrje le.
Én inkább a hideg áztatást részesítettem előnyben,mivel a hő csökkentheti a nyálka hatóanyagát.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?