Kezdjük az étel nevével, vagyis, mi mindent tudhatunk meg erről a levesról, rögtön az elején.
- Ash-sűrű főzelékszerű állagot takar, illetve biztosan van a levesben valami hüvelyes. Rizzsel vagy rizsliszttel sűrítjük.
- Esfenaj-a spenót perzsa neve
- Összefoglalva: Az Ash Esfenaj, egy spenótból és hüvelyesekből , főzött sűrű, főzelékállagú leves. Naná, hogy olajban pirított mentával a tetején.
A perzsiából eredeztethető spenót, kalóriaszegény, de magas rosttartalmú növény. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, ( A, E, C) ezáltal kitűnően illeszkedik napjaink egészséges táplálkozásába.
Iránban, számos ételben megtalálhatjuk, ragukban, ash levesben, tojással sütve vagy joghurtos mártogatósban.
Ezúttal egy ash leves fő hozzávalójaként kerül terítékre. Ellentétben a többi ash levessel, most csak egyféle hüvelyest-csicseriborsót használunk, illetve kerül bele reszelt sárgarépa is, ami szintén nem egy megszokott hozzávaló, már ha ash-ról beszélünk.
Rizzsel és rizsliszttel sűrítjük, a végén joghurttal savanyítjuk. Aki szereti tehet a tetejére sült hagymát, én a gyomrom miatt ezt most kihagytam.
A végeredmény , egy kissé savanyú leves, mely engem leginkább az ash- e mast-ra(joghurt ash) emlékeztet. Mindenképp főzzétek meg, mert túl azon, hogy nagyon finom, kezdők sem fogják elrontani.

Perzsa Spenót Leves
Hozzávalók
Muzsika:Reza Malekzadeh -Cheshmane Vahshi
30 dkg nagy levelű spenót apróra vágva
30 dkg sárgarépa nagy lyukú reszelőn lereszelve
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
5 gerezd fokhagyma zúzva
10 dkg apróbb szemű rizs( megmosva, fél órára beáztatva, leszűrve)
25 dkg csicseriborsó( ha szárítottat használtok, be kell áztatni , egész éjszakára , szódabikarbónás vízbe) Én konzervet használtam
fél liter, sűrű , natúr joghurt
1 e.k rizsliszt
1 tojássárgája
Fűszerek: só, bors, ízlés szerint
2. t.k kurkuma,
2 liter forróvíz
olaj vagy vaj
A tetejére vörösbor ecet , olajban pirított menta, sült hagyma
Elkészítés
5 dkg vajat felolvasztottam, aranybarnára pirítottam a hagymát. Hozzáadtam a fokhagymát, kevergetve néhány percig pirítottam.
Hozzáadtam a fűszereket, elkevertem.
Beletettem a sárgarépát, kevergetve néhány percig pirítottam. Hozzáadtam a spenótot, a rizst, a csicseriborsót( ha szárítottat használtok) Ha konzervet, akkor azt csak az utolsó 15 percben adjátok hozzá.
Ráöntöttem a vizet, elkevertem, rátettem a fedőt és lassú tűzön egy órán át főztem.
A főzési idő elteltével levettem a fedőt, megkevertem, öntöttem még rá 2 dl forró vizet. A csicseriborsót még keménynek találtam, ezért még 30 percig tovább főztem.
Ha megpuhult a csicseriborsó, kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal, illetve ha nagyon felszívta volna a vizet, öntsünk még hozzá, de vigyázzunk, hogy a sűrű, főzelék állag megmaradjon.
Egy tálba beleöntjük a joghurtot, egy evőkanál rizslisztet, hozzáadjuk a tojássárgáját, merünk rá egy kevés főzővizet, elkeverjük. Beleöntjük a levesbe, elkeverjük, összeforraljuk. Olajban pirított mentával és sült hagymával a tetején tálaljuk. Én még kevéske vörösbor ecettel is meglocsoltam, lehet citromlé is.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!