A mungóbab egy igazi kincs, már ami a jótékony hatásait illeti.
Egy igazi fehérje és vitaminbomba.
A mungóbabot (Vigna mungo) már Kr.e. 1500 óta használják Ázsia szerte. Leginkább a magas beltartalmi értéke miatt örvend nagy népszerűségnek.
Apró szemű,könnyen emészthető, rostban gazdag , B-vitamint,vasat, folsavat, magnéziumot és mangánt tartalmaz.
A mungóbab fenoltartalmának köszönhetően óvja szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaival szemben.
Magas fehérjetartalommal rendelkezik, így kiválóan veszi fel a harcot az érrendszeri problémákkal, mint pl.a magas vérnyomás. A Glikémiás indexe alacsony, ezért a cukorbetegség kezelésében is nagy hasznát veszik.
A blogon kétféle mungóbab leves receptet találhattok, illetve egy mungóbab pogácsát.
Linkek a receptekhez:https://granatalmaesborbolya.hu/perzsa-mungobab-leves-sholeh-maash/
https://granatalmaesborbolya.hu/perzsa-gyogynovenyes-mungobab-leves-aash-e-mash/
https://granatalmaesborbolya.hu/korianderes-mungobab-pogacsa/

Mungóbabsaláta
Hozzávalók:
20 dkg mungóbab(1 éjszakára beáztatva, leszűrve
1 csokor újhagyma apróra vágva
1 nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 nagy csokor koriander apróra vágva
Olajban eltett aszalt paradicsom apróra vágva (tetszés szerinti mennyiség, én kb .10 karikákat vágtam fel.)
15 dkg zöld olívabogyó karikákra vágva
Dresszing:
Olívaolaj 6 e.k
2 citrom leve
3 e.k gránátalma sűrítmény
1 e.k sumac
2 t.k őrölt római kömény
2 t.k szárított menta
Himalája só ,ízlés szerint
A mungóbabot enyhén sós vízben, forrástól számított 20 percig lefedve főzzük.
Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
Tálba tesszük, hozzáadjuk a többi alapanyagot, elkeverjük.
Elkészítjük a dresszinget:
Ehhez az olívaolaj kivételével mindent egy tálba teszünk, alaposan elkeverjük, majd folytonos keverés mellett hozzácsorgatjuk az olívaolajat.
Ráöntjük a salátára, óvatosan átkeverjük.
Noosheh Joon!