Ez az ízletes leves népszerű előétele lehet családi és baráti összejöveteleknek, partiknak, és könnyed, egészséges, tápláló vacsorája a téli estéknek.
Könnyen, egyszerűen elkészíthető, feltéve, hogy van otthon borbolyánk.
Főzünk egy húsos, zöldséges alapot, melyet botmixerrel pürésítünk, citrom vagy lime levével savanyítunk. Zabpehellyel besűrítjük ,éscsak a végén kerül bele a névadó borbolya , petrezselyemzölddel karöltve .Sok petrezselyemzölddel.🙂Mert úgy perzsás.🙂
A végeredmény pedig egy üdítően, savanykás leves, melyre Férj azt mondaná:”Ez is olyan, mint a többi perzsa leves. Ha egyet kóstoltál, kóstoltad mindet!🤣
Nyugi, ezt csak azért mondja, mert majd minden levest lime vagy citromlével savanyítanak .(amit ő kóstolt)
Titeket ez a tény ne tartson vissza, készítsétek el bátran, nem fogjátok megbánni! Tán csak azt, hogy keveset főztetek belőle.

Borbolya Leves-Soup -e Zereshk
Hozzávalók
Muzsika: Shadmahr Aghili -Unplugged
2 lilahagyma hámozva, feldarabolva
2 sárgarépa hámozva, feldarabolva
2 db burgonya, hámozva, feldarabolva
2 db paradicsom negyedekbe vágva
3 db csirke alsócomb(lehet felső is, ki mit szeret, de lehet akár bőrös csirkemell is)
só, bors ízlés szerint
2 t.k őrölt kurkuma
15 dkg nagyobb szemű zabpehely
10 dkg borbolya
lime lé ízlés szerint
2 e.k sűrített paradicsom
3 liter víz
1 e.k vaj
Apróra vágott petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés
Egy nagyobb lábosba felolvasztjuk a vajat, beletesszük a feldarabolt zöldségeket, kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, elkeverjük. Mehet bele a csirkehús. Szórjuk meg kurkumával, sóval, borssal. Öntsükfel a forróvízzel. Tegyük rá a fedőt , és főzzük , míg a csirke és a zöldségek is megpuhulnak(kb.50 perc).
Szedjük ki a azöldségeket, tegyüktálba és kevés levet hozzáadva, botmixerrel pürésítsük. Ahúst villával fejtsük le a csontról, majd szedjük száljaira.
A zöldségpürét öntsük vissza a levesbe, keverjük el. Adjuk hozzá a csirkehúst, a zabpelyhet, az apróra vágott petrezselymet, és a borbolyát.
Fedő nélkül főzzük 15 percig.
Ízesítsük lime levével. Sűrű főzelék állagú kell, hogy legyen a végeredmény.
Forrón táalajuk, kínáljunk mellé darabolt lime-ot.
Nooshe Jan!

Drága olvasóm!
Köszö9net érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!