A kookoo Loobia Sabz egy perzsa zökldbabos tojáslepény,könnyű ,ízletes fogás, melyet gyakran tálalnak előételként, főfogásként, vagy akár piknikre hidegen is. Maga a szó-Loobia(bab) Sabz(zöld) ,zöldbabot, míg a Kookoo-tojáslepényt jelent.
Irán északi peremén, a Kaszpi-tenger párás, illatos partvidékén fekszik Gilan tartománya – a friss zöldségek, fűszernövények és rizsföldek vidéke. Itt az ételek színe és íze is a természet gazdagságát tükrözi. A helyiek mindennapi étkezéseiben fontos szerepet játszanak a kookoo-k – tojásalapú zöldséges lepények.
A Kookoo Loobia Sabz, vagyis zöldbabos kookoo, a tavasz és nyár ízeit zárja magába: zsenge zöldbab, aranysárgára sült hagyma, kurkuma és egy csipet kapor vagy menta – mindez egy serpenyőben, lassan összesülve, amíg illata betölti a házat. A gilan-i konyha sajátossága, hogy a húsmentes fogások is teljes értékű ételek: mellé friss sabzi khordan (kézzel tépett fűszernövények), mast-o khiar és egy szelet lavash kerül az asztalra. A kookoo hidegen, melegen, reggelire vagy vacsorára is megállja a helyét – ahogy Gilanban mondják:„Minden étel a legjobb, ha jókedvvel esszük.”
Ezt a tojáslepényt én már megfőztem egyszer a blogra, valamikor nagyon régen, eléggé béna fotókkal.
Most leporoltam picit a bejegyzést, módosítva a receptet és a képanyagot egyaránt.
A zöldbab mellé , főtt sárgarépa, némi sült burgonya , kevéske borbolya, kapor és darált dió kerül. A fűszerezése sem túl bonyolult, só, bors , kurkuma és egy csipetnyi curry. A zöldbabot meglepő módon most nem kell pürésíteni, egészben kerül a tojásba.A tojáshoz adott sima fehér búza liszt nyugodtan helyettesíthető rizsliszttel vagy gluténmentes liszttel is, és máris tettünk valamit az egészségünkért. Rosttartalma, és magas fehérje tartalma kapcsán, ez az étel diétába is bátran beilleszthető . Kínáljunk mellé sűrű, kapros joghurtot, nem fogjátok megbánni! Melegen, lengyosan és hidegen fogyasztva , egyaránt ízleni fog!
A talpalávalót ezúttal Reza Malekzade szolgáltatta, Cheshmane Vahshi c. dalával üldöztem el szomszédaimat.:)Jöjjön a recept!

Zöldbabos Tojáslepény-Kookoo Loobia Sabz
Hozzávalók
6 db egész tojás(L)
50 dkg zöldbab(zöldhüvelyű zöldbab)
1 nagyobb sárgarépa apróra vágva
2 közepes méretű burgonya apró kockára vágva
1 maréknyi borbolya(plusz a tetejére)
10 dkg darált dió
1 fej saláta hagyma apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma
2 e.k liszt(én rizslisztet használtam)
só, bors ízlés szerint
1 t. k kurkuma
egy csipetnyi curry
olaj
A tálaláshoz sűrű, natúr görög joghurt, 1 kisebb csokor kapor,apróra vágva
Elkészítés
A zöldbabot (ha nincs friss, jó a mirelit is) a sárgarépával egy lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, adunk hozzá egy teáskanál sót és feltesszük a tűzre. Fedő alatt puhára főzzük, leszűrjük ,félre tesszük.
Amíg a bab fő, kevéske olajban süssük meg a burgonyákat, szedjük papírtörlőre.(én sütőben sütöttem)
Az apróra vágott hagymát kevéske olívaolajon pirítsuk aranysárgára, adjuk hozzá a fokhagymákat ,kevergetve pirítsuk tovább néhány percig. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
A tojásokat üssük tálba, ízesítsük a fűszerekkel, keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre. Borítsuk bele a zöldbabot, a sárgarépát, a sültkrumplit és a borbolyát. Mehet hozzá az apróra vágott kapor is, no meg a darált dió.
Óvatosan keverjük el.
Borítsuk a masszánkat egy tapadásmentes serpenyőbe, kicsit sem feledve, hogy ennek az ételnek a lelke a sütése, melyet türelemmel , hosszasan, fedő alatt, oldalanként20-20 percig kell végeznünk, az idegbeteg kapkodásnak sem értelme sem helye nincs a kaonyhánkban , ha perzsa ételt főzünk. .:)
Miközben az én kookoom a serpenyőbe került, már az Evan Band -Binazire Eshgh c. dala szólt, szaxofonnal lopva be magát a szívembe, nagy romantikusan. Hiába no, a szakítós nóták már csak ilyenek….:)
Szóval, ott tartottam, hogy a tojásos masszánkat beborítottuk a serpenyőbe.
Rátesszük a fedőt , és takarék lángon 20 percig sütjük, majd egy tányér segítségével megfordítjuk(rátesszük a tányért és az egészet átfordítjuk, majd úgy, hogy az alja legyen felül, óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. Rátesszük a fedőt és újabb 20 perc sütés következik.
Ha letelt az idő, megpróbálunk nem bénázni és remek mozdulatokkal tányérra csússztatjuk a művünket. Ha bénáztunk, úgy is jó, legfeljebb nem menőzhetünk a fotókkal.
A tetejét vajban átforgatott borbolyával és pisztácia pálcikákkal díszítjük, feltéve .hogy van otthon. :)Ha nincs, semmi baj, anélkül is isteni lesz!
Kiválóan szeletelhető.
Kínáljunk hozzá kaporral ízesített joghurtot!
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy ma is velem tartottál ! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!