A Tas Kebab, egy tradicionális egytálétel, egy régimódi marhapörkölt, melyet lassan párolnak,friss gyökérzöldségekkel és aromás fűszerekkel. Mivel általában a hidegebb őszi és téli hónapokban készítik, melegítő hatású fűszerekkel-(kardamom, fahéj, gyömbér, bors, szegfűszeg)ízesítik.
A Tas Kebab -nevét a régi időkben használatos , nehéz rézedényről-a „Tas”-ról kapta.( kevés vízzel, ebben főzték) Az elnevezés „kebab” része, az áttört húscsíkokból származik, amelyeket zöldségekkel és fűszerekkel rétegeznek. Hasonlóan egy másik nagyon tradicionális perzsa húsételhez-az „Abgoosht”-hoz, a Tas Kebabot marha vagy bárányhúsból készítik.
Ez az egyszerű hús és zöldségpörkölt minden, csak nem hétköznapi. A húst és a zöldségeket rétegezzük, és lassan főzzük, hogy megtartsák formájukat , és színüket, ahelyett, hogy összekeverednének. A hagyományos verzióhoz használt zöldségek, hagyma, krumpli , és a sárgarépa-hiszen régen ez az étel, az őszi betakarítási ünnep kedvelt fogása volt.
Számtalan változata ismert, a fűszerezésnek és a felhasznált alapanyagoknak tényleg csak a pénztárcánk szabhat határt.
Az általam elkészített Tas Kebab egy eléggé rendhagyó verzió, melyben fűszerezett darált marhahúsból készített, elősütött húspogácsát rétegeztem , hagymával, burgonyával paradicsommal, majd az egészet egy paradicsomszószban főztem készre. Rettentő finom lett a végeredmény, és szinte biztos, hogy nem utoljára készítettem.
Tas Kebab
Hozzávalók(10 db húspogácsához)
A húspogácsához:
50 dkg kétszer darált marhahús
1 nagyobb fej salátahagyma lereszelve
só, bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
A rétegekhez
3 nagyobb salátahagyma ujjnyi karikákra vágva
4 darab paradicsom ujjnyi karikákra vágva
4 db burgonya meghámozva, ujjnyi karikákra vágva
A szószhoz
1 hámozott és darabolt paradicsom saját lében vagy fél kg friss paradicsom pürésítve
1 liter marhahúsalaplé
2 e.k sűrített paradicsom
1 lime leve
3 e.k forrázott sáfránylé
só, bors ízlés szerint
Olívaolaj a sütéshez
Muzsika: Ali Hosseini -Dokhtare Paeiz
Elkészítés
A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a petrezselymet, a hagymát. Ízesítjük sóval, borssal. Alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel lapos húspogácsákat formázunk.
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, a húspogácsák mindkét oldalát elősütjük. (oldalanként 5-5 perc). Tálra szedjük, félretesszük. ( A serpenyőben visszamaradt olajat ne öntsük ki, szükségünk lesz rá!)
Elkészítjük a paradicsomszósz, ehhez a hozzávalókat lábosba öntjük, elkeverjük. Feltesszük a tűzre, kevergetve felforraljuk. Levesszük a tűzről, félretesszük.
Elővesszük a serpenyőt- melyben a húst sütöttük-, lerakunk az aljára egy sort a hagymakarikából. A hagymákra rátesszük a krumplikat, a krumplikra a húspogácsákat, a húsra a paradicsomokat és az egészet leöntjük a paradicsomszósszal. ügyeljünk rá, hogy a paradicsomokat ne lepje el a szósz!
Tegyük rá a fedőt, és lassú tűzön egy órát főzzük. A főzési idő elteltével kóstoljuk meg, megpuhult e a burgonya(nekem nagyon nehezen főtt meg). Ha szükséges a felesleges vizet főzzük el. A szósszal együtt szedjük tálra, főtt rizst kínáljunk mellé.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?