A piacot járva megakadt a szemem a kilóra árusított karalábén, lelki szemeimmel már tányéromon láttam a belőle készített sűrű, főzelékszerű ,rendkívül egészséges levest. Rohangáltam mindenfelé, be kellett még szereznem hozzá szárzellert (leánykori nevén-halványító zeller), némi bulgurt, no és a sárgaborsó készleteim is feltöltésre vártak. Szerencsére a fagyasztót még ősszel telepakoltam konyhakészre aprított zöldfűszernövényekkel, így azokkal könnyű dolgom lesz. Eleinte furcsán néztek, mikor kis kosarammal megjelentem és első körben kértem 30 csokor koriandert, 30 csokor kaprot, és végezetül 50 csokor petrezselymet, de mára már megszokták, hogy a hölgy kissé bogaras.:) Mire mindent beszereztem, már fejben megfőztem, s orromban éreztem a szárított menta illatát. De mielőtt valóban főzni kezdenénk , fussuk át gyorsan a felhasznált zöldségek jótékony hatásait!
A szárzeller tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot. Kiváló méregtelenítő ( nyersen fogyasztva, )és tisztító hatású, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól. Tisztítja a bőrt, gyulladáscsökkentő, erősíti az idegrendszert, és magas rosttartalma biztosítja a megfelelő emésztést.
A szárzeller belső, világosabb színű nyelei mindig zsengék, ezeket csak vágjuk össze felhasználás szerint. A külső levélnyeleket pedig úgy kell megtisztítani , mint a zöldbabot-késsel, vagy zöldségtisztítóval lehúzni a szálkákat.
A karalábé sok C,-A-,B1-,B2-,B6-vitamint tartalmaz, emellett folsav, kálium, kalcium, magnézium, jód, kén,szelén és foszfor is említésre méltó mennyiségben megtalálható benne. Emellett antibakteriális hatása is van.
A sárgaborsó képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet, kiváló a rosttartalma, emellett remek B1- és B2 vitaminforrás, bővelkedik pantotén savban, biotinban, folsavban, E-vitaminban, nem mellékesen sok nélkülözhetetlen ásványi sót is tartalmaz. Tipikusan téli, melengető étel.
Naaaa, megfőzzük a három Test Őrt?
SZÁRZELLERES KARALÁBÉ LEVES- Kholrabi Aash
Hozzávalók:
5-6 db karalábé, hámozva, apró kockákra vágva
1 csomag szárzeller, (próbáljunk olyat választani, ,amin a legtöbb levél van, mert a levelére is szükségünk lesz.)
2 csokor petrezselyemzöld, apróra vágva
10 dkg vaj
2 db salátahagyma
2 ek. sűrített paradicsom
1 ek. őrölt kurkuma
1 ek. só
1 csipetnyi őrölt fekete bors
1 ek. őrölt szárított menta
15 dkg bulgur
15dkg rizottó rizs
15 dkg sárgaborsó( minimum egy órányi dőre beáztatva)
3 db marhahúsleves kocka
TÁLALÁSHOZ A TETEJÉRE:
1nagy doboz sűrű, natúr joghurt
2 ek vaj
1 ek őrölt, szárított menta
Elkészítés
Mai nótaszó:Mohsen Chavosi -a lotus sprout c. albuma . Hááát nem tudom. Lehet ,hogy nem kéne erölteni az éneklést? Még egy számot meghallgatok, hátha…. De nem. Húú! Én kérek elnézést!Annyi rendes polgári foglalkozást választhatott volna magának, miért nem belőle lett inkább szőnyeg árus, vagy rézműves mester?
Lássuk csak mi van itt még, igen ,ez pont jó lesz. Zongora, lágy muzsikaszó. Hooman Rad -Alone in the rain. Tücsökciripelés, halk léptek az avarban, égzengés, az eső hangjai. Úh, ez meg annyira meditatív, hogy mindjárt elalszom,és belebólintok a fazékba.
Elő a favorittal, Shadmehr Aghili-taghdir-jával. Na. Végre.
Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat, tegyük bele az apróra vágott karalábét, és sűrűn kevergetve pirítsuk szép aranysárgára. Tegyük bele a kockára vágott hagymát, és további 5 percig pirítsuk együtt.
Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a kurkumát,egy csipetnyi őrölt fekete borsot,keverjük el alaposan , 2-3 percig pároljuk, majd az egészet öntsük át egy nagyobb edénybe.
Ha már átöntöttük a pirított hagymás karalábét a nagyobb edénybe, most jött el a pillanat, hogy beletehetjük az apróra vágott zellerszárakat, a zeller levelét, a petrezselyemzöldet, a szárított mentát, a rizst és a bulgurt is. Öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi, majd dobjuk bele a marhahúsleves kockákat,keverjük el alaposan. Tegyük rá a fedőt, alacsony lángon 30 percig főzzük.
Megint vegyük elő a serpenyőt, és olvasszunk egy kevéske vajat. Vágjuk vékony szeletekre a másik fej hagymánkat, és jöhet a karamellizálás illatos művelete. Ha már szép színű és mi is eléggé büdösek vagyunk, tegyük félre.
Alaposan öblítsük át folyóvíz alatt a sárgaborsót, tegyük egy edénybe. Öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi,várjuk meg amíg a víz felforr. Forrástól számítva 2 percig főzzük, vegyük le a tűzről, szűrjük le és ismételten öblítsük át, majd mehet a nagy fazékba a többiekhez, a karamellizált hagymával együtt. Innentől számítva,időnkénti kevergetés mellett, még egy órányi főzés szükségeltetik. Jó sűrűnek, szinte főzelék állagúnak kell lennie.
Ha minden készre főtt, kóstoljuk meg és ha szükséges , adjunk hozzá sót. Én a húsleveskockákban található só mennyiség miatt hagytam ezt a végére.
A két utolsó művelet következik a tálalás előtt, elkészítjük az Aash tetejére kerülő mentát. Használhatunk vajat és olajat egyaránt, ki mit szeret. Én most vajat olvasztottam, elkevertem benne az őrölt, szárított mentát, és ahogy fekete színt kapott, már el is zártam alatta a tüzet(alig 1 perc).
A joghurthoz kevés vizet adunk, alaposan elkeverjük.
Az Aash-t tálba szedjük, egy kanállal joghurtot csepegtetünk rá, majd a mentás olaj következik. Egy fogvájó segítségével mintát ‘húzunk’ rá. Tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál!
Vélemény, hozzászólás?