Emlékszem, jól emlékszem a pillanatra , mikor kibontottam az első zacskó Iránban termesztett rizst.
Hajtott a kíváncsiság,vajon mitől más ez a rizs, mely a Kaszpi-tenger partvidékén termett. Bevallom voltak kétségeim, ám mikor ujjaimmal a pergő, hófehéren tündöklő, hosszú rizsszemek közé túrtam, s megéreztem a rizs semmihez sem hasonlítható illatát, be sem kellett hunynom a szemem, anélkül is láttam magam előtt a végtelen rizsföldeket.
Ebben az illatban ott volt a Kaszpi-tenger minden szélhordta vízcseppje, az ég kékje, mely puha takaróként borul a víztükörre. Ott volt az álmos hajnalok frissessége, és az éjszakákat gyengéden őrző holdsugár. Ott volt az eső után tündöklő szivárvány, mely mindenki arcára mosolyt csal.
Jól emlékszem, hogy megértettem, miért olyan fontos az iráni embereknek a rizs, megértettem, miért van ott mindig valamilyen formájában elkészítve az asztalon. Mert mindig ott van, hiszen elengedhetetlen részét képezi egy perzsa főétkezésnek. Nem véletlen, hogy egy eladósorban lévő leánynak Iránban rizst főzni mindenképp tudnia kell.
És arra is jól emlékszem, jó pár kiló rizs ment veszendőbe, mire megtanultam a tökéletes rizst elkészíteni. De soha nem adtam fel, addig próbáltam újra és újra, míg tökéletes nem lett. Ebből a tökéletességből szeretnék most egy kis ízelítőt nyújtani nektek, egy valódi különlegességgel,a Tahchin receptjével.
Sült padlizsánnal töltött joghurtos rizs kuglófformában -Tahchin bademjan
Hozzávalók:
3 padlizsán, hámozva, hosszában szeletelve
4 bögre hosszú szemű basmati rizs(2,5 dl-es teás) Jó alaposan mossuk meg és áztassuk be minimum 2 órára
500 g sűrű, natúr joghurt
4 tojás sárgája
1 dl forrázott sáfránylé
só
5 dkg olvasztott vaj
A díszítéshez:
10 dkg borbolya( megmosva, 15 percre beáztatva, leszűrve)
3 e.k cukor
5dkg vaj
Elkészítés:
- A padlizsán szeleteket tegyük egy tálba, sózzuk meg, hagyjuk állni 30 percet.
- Kiolajozott, bevonatos serpenyőben süssük meg a szeletek mindkét oldalát, hagyjuk kissé hűlni, majd tekerjük fel. Tegyük félre.
- Egy nagyobb edényben tegyünk fel vizet forrni.
- Szűrjük le a beáztatott rizst, öblítsük át alaposan.
- Ha már lobogva forr a víz, öntsük bele a rizst, és 10 percig főzzük.
- Szűrjük le a rizst, öblítsük át hideg vízzel jó alaposan, majd tegyük félre, hogy lecsöpögjön.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a joghurtot a tojások sárgájával, 1 ek. sóval , és a sáfrány felével. Kanalazzuk bele adagonként a rizst, keverjük el.
- Rétegezzük sütőformába a rizst, rétegenként egy kanállal nyomkodjuk meg egy kicsit, hogy alaposan belesimuljon a formába. Mivel én most kuglóf formát használtam, nekem az alja a teteje, ezért az utolsó rizs rétegre tettem szép sorban a padlizsán tekercseket. Ha ti más formát használnátok, természetesen a padlizsánokat az alsó , első rizsrétegre tegyétek.
- Betakargattam a padlizsánokat az utolsó réteg rizzsel, meglocsoltam a sáfrány és az olvasztott vaj keverékével.
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc után mérsékeljük a hőfokot és 180 fokon süssük tovább egy órán át.
- Ha szépen megsült, kivesszük, óvatosan tálra borítjuk, díszítjük.
- Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, keverjük hozzá a cukrot, ha felolvadt adjuk hozzá a borbolyát. 5 percig kevergetve pirítsuk, majd vegyük le a tűzről, tegyük félre.
- Tálalásnál rendezzük el a tetején és a tálon az édesen illatozó borbolyát és a pisztáciát.
Ugye milyen gyönyörű? Kínáljunk mellé bármilyen friss, idénysalátát.
Noosheh Jaan!
Kedves olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Nézz be hozzám máskor is! Várlak a blog Facebook oldalán is!
Vélemény, hozzászólás?