A sárgaborsós marharagu az egyik kedvenc perzsa ragum. Ez a tradicionális étel, nagy népszerűségnek örvend Iránban. Állagában egy jóféle marhapörköltre hajaz,ám aromája mégis különleges, a főzés végén hozzáadott szárított ománi citromnak köszönhetően. Érdekesség még, hogy bár rizzsel fogyasztjuk, tálalásnál elengedhetetlen a tetejére halmozott szalmakrumpli. Könnyen elkészíthető, de a szárított ománi citrom nélkülözhetetlen elem, ha azt kihagyjátok,a végeredmény nem Gheymeh lesz.
Szárított ománi citromot a Perzsia Shop Budapesttől tudtok rendelni.
Sárgaborsós marharagu-Khoresht Gheymeh
Hozzávalók:
5 e.k olívaolaj
2 nagy fej salátahagyma
1/2 kg marha lábszár apróra vágva
3 e.k sűrített paradicsom
15 dkg sárgaborsó (minimum 2 órára beáztatva, leszűrve)
2 t.k só
őrölt bors ízlés szerint
1 t.k kurkuma
5-6 szárított ománi citrom
1 csipet sáfrány
forró víz
Muzsika:Chris Rhea -Blue Cafe
A szalmakrumplihoz:
4 db nagyobb burgonya
olaj a sütéshez
só
A rizs körethez:
1/2 kg hosszúszemű basmati rizs( Alaposan megmosva, minimum 2 órára sós vízbe áztatva, leszűrve.)
só
sáfrány
víz
3 e.k olvasztott vaj
3 e.k natúr joghurt
Elkészítés:
- Egy nagyobb edényben , a felhevített 5 e.k olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymákat.
- Hozzáadjuk a feldarabolt marhahúst, fehéredésig pirítjuk. Ha kifehéredett mérsékeljük a lángot, és kevergetve 15 percig sütjük tovább.
- Meghintjük őrölt borssal, megszínezzük a kurkumával. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, elkeverjük.
- Felöntjük annyi forró vízzel amennyi bőven ellepi. Rátesszük a fedőt és mérsékelt tűzön 50 percig főzzük.
- Egy kisebb edényben vizet forralunk, beleöntjük a leszűrt sárgaborsót, hozzáadunk egy mokkáskanálnyi kurkumát, és lefedve 15-20 percig főzzük. Leszűrjük, folyóvíz alatt átöblítjük.
- Az ománi citromokat egy villával megszurkáljuk, vízzel teli bögrébe vagy tálba tesszük, 15 percig állni hagyjuk.
- Ha letelt a hús 50 perces főzési ideje, hozzáöntjük a sárgaborsót, elkeverjük. Beletesszük az ománi citromokat és a sáfrányt. Ízesítjük a sóval. Visszatesszük a fedőt, és addig főzzük, míg a sárgaborsó és a hús teljesen megpuhul. Nem tudok időt írni, ez nagyban függ a marhahústól és a sárgaborsótól is. Kóstolgassátok. Az elfőtt vizet pótolni kell, ügyelve rá, hogy egy sűrű , szaftos ragut kell kapnunk végeredményül.
- Megsütjük a szalmakrumplit(ugye, ezt nem kell leírnom hogy hogyan, ezt mindenki kívülről fújja:)), papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat.
Rizsfőzés:
Egy nagyobb edényben vizet forralunk, amikor lobogva forr, beleöntjük a rizst, és fedő nélkül, nagy lángon 10 percig főzzük.
Leszűrjük, langyos vízzel átöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
Egy másik lábosba beleöntjük az olvasztott vajat,hozzáadunk 5 e.k vizet, 5 e,k forrázott sáfrány levet. Összeforraljuk. Ha forr ráöntjük a rizst, fakanállal az edény közepére felkupacoljuk. Rátesszük a fedőt, és 10 percig nagy lángon főzzük.
Levesszük a fedőt, a rizsbe a fakanál nyelével 5 lukat fúrunk.( négyet a kupac oldalába, egyet a tetejébe) Meglocsoljuk olvasztott vaj és sáfrány keverékével.
A fedőt becsomagoljuk egy konyharuhába, rátesszük az edényre. Mérsékelt tűzön főzzük tovább 35-40 percig. Az edény aljáról a sült rizs(tahdig) kerül a tetejére. A perzsák mindig a vendég tányérjára pakolják ebből a legtöbbet, ezzel is kifejezve tiszteletüket és szeretetüket a vendég(Isten ajándéka) iránt!
Tálalás : Rizzsel és szalmakrumplival.Kínálhatunk mellé bármilyen idénysalátát, bár shirázi salátával lenne a legfinomabb. De hát ugye a tél….
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! A Facebokon is nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?