A Tahchin jelentése -az alján elrendezett, rétegezett. Ebből adódik, hogy a tojással, joghurttal ,és sáfránnyal ízesített előfőzött rizst rétegezzük. A Tahchin különleges, ünnepi fogás, a perzsa rizs ételek királynője, mely nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem. Csodálatos aranyló sárga színével, különleges aromáival, ropogós állagával, szinte mindenkit levesz a lábáról , aki csak megkóstolja.
Hogy könnyű -e elkészíteni, nos ezt nem állítom, de ha ügyelünk a fontos részletek betartására, miért is ne sikerülhetne?
Mindenek előtt ügyeljünk az alapanyagok minőségére. Kizárólag hosszúszemű basmati rizst , kiváűló minőségű iráni sáfrányt , sűrű natúr joghurtot és jó minőségű vajat használjunk. A rizst alapos, többszöri mosás után áztassuk be a szokásos módon.
A Tahchin számos változatban készíthető, létezik csirkehúsos, marhahúsos, illetve padlizsános verzió is. Ennek receptjét ide kattintva olvashatod:http://Főzzünk rizst perzsa
A spenótos verzió készülhet némi csirke vagy marhahús hozzáadásával is, ám én ezúttal a húsmentes verziót készítettem el. A spenótot saját levében megpároltam, kevés olajban átpirítottam, szerecsendióval , sóval, borssal ízesítettem. Hogy még különlegesebb legyen ,beáztatott majd pürésített aszalt szilvát kevertem hozzá, majd a rétegezés során sült hagymát tettem a spenót és a rizs réteg közé. A végeredmény mennyei lett.
Sáfrányos sült rizs spenóttal töltve-Tahchin -e Esfenaj
Hozzávalók:
Muzsika:Farzad Farvin-Roozhaye Tarik
50 dkg hosszúszemű basmati rizs
5 dkg vaj
3 e.k olívaolaj
2 tojás sárgája
2,5 dl sűrű natúr joghurt
1/2 t.k sáfrány
só , bors, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
10 -15 szem aszalt szilva beáztatva, leszűrve, botmixerrel pürésítve
80 dkg spenót
3 nagyobb fej saláta hagyma
1 t.k őrölt kurkuma
forró víz
Olaj a hagyma sütéséhez
A díszítéshez:borbolya, cukor, vaj és darabolt zöld pisztácia
Elkészítés:
A sáfrányt egy csipet cukorral mozsárban megőröljük, bögrébe szórjuk, leforrázzuk. Megkeverjük, állni hagyjuk míg a színét kiengedi.
Alapos tisztítás után a spenótot kisebb adagokban összefogva kissé összevágjuk. Serpenyőbe tesszük, 2 evőkanál vizet locsolunk rá, rátesszük a fedőt és lassú tűzön, addig pároljuk míg összeesik . Meglocsoljuk az olívaolajjal, átforgatjuk, kevergetve néhány percig pirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal és a szerecsendióval. Levesszük a tűzről, félretesszük.
Egy kisebb lábosban vizet forralunk, beletesszük a vékonyra szeletelt hagymákat,és 5-10 percig forraljuk. Leszűrjük, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a hagymákat és aranysárgára sütjük. Kiszedjük, megszórjuk a kurkumával, félretesszük.
A joghurtot tálba tesszük, hozzáöntjük a tojásokat, alaposan elkeverjük. Adagonként belekeverjük az előfőzött , lecsepegtetett rizst. Meglocsoljuk a sáfránnyal és az olvasztott vaj felével. Alaposan elkeverjük.
Használjunk bevonatos lábost, ennek hiányában béleljünk ki egy lábost sütőpapírral. Öntsük bele az olvasztott vaj maradékát. Öntsük a lábosba a rizs felét, egy kanállal alaposan nyomkodjuk bele, oszlassuk el egyenletesen. Öntsük rá a spenótot, simítsuk el egyenletesen. Szórjuk rá a spenótra a sült hagymát. Borítsuk be a maradék rizzsel, nyomkodjuk le alaposan. Fedjük le alufóliával, melyet egy villával több helyen szurkáljunk meg.
Tegyük 200 fokosra előmelegített sütőbe , 30 perc után vegyük le a hőfokot 180 fokra, és süssük 1 órán keresztül. Akkor jó, ha szépen elválik az edény falától. Ha megsült borítsuk rá egy tálra, a tetejét vajban átforgatott, cukorral édesített borbolyával ,darabolt mandulával és pisztáciával díszítsük. Ha jól dolgoztunk a végeredmény -akár egy torta-szépen szeletelhető.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak szeretettel!
Vélemény, hozzászólás?