Ahogyan folyóban csiszolódik a kavics, úgy alakult évszázadokon át a perzsa konyhaművészet. Fokozatosan jelentek meg új alapanyagok, fűszerek. Talán az egyik legjobb példa erre, a paradicsom megjelenése, melyet a perzsák a török uralomnak köszönhetnek. Nem igazán mertek vele mit kezdeni, mert mérgezőnek hitték, erre utal iráni elnevezése is-Gojeh Farangi-ami annyit tesz- idegen szilva,tükrözvén a a furcsa piros gyümölcs iránt érzett kezdeti óvatosságot, elővigyázatosságot. A sok más elfogadott hozzávalóhoz hasonlóan , a paradicsom is nélkülözhetetlen elemévé vált a perzsa gasztronómiának,alapvető összetevője pl. a Shirázi Salátának, vagy az én nagy kedvencemnek a Mirza Ghaseminek. De paradicsomból készül egy könnyű, nyári étel , a töltött paradicsom is.
Dolmeh -általában töltött zöldségfélét takar. Az iráni háziasszonyok töltenek padlizsánt, paprikát, burgonyát, szőlőlevelet,birsalmát és káposztát egyaránt. No és persze paradicsomot. Bátran ki merem jelenteni, hogy ezt a töltött paradicsomot volt a legegyszerűbb elkészíteni az összes Dolmeh közül. A végeredmény pedig egyenesen lenyűgöző.
Perzsa töltött paradicsom-Dolmeh Gojeh Farangi
Hozzávalók:
11 db paradicsom
30 dkg darált marhahús
10 dkg rizs, beáztatva,leszűrve
1 nagyobb fej saláta hagyma
3 gerezd fokhagyma zúzva
2 t.k advieh fűszerkeverék
só, bors
olívaolaj
1 lime leve
1 nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 csokor menta apróra vágva
1 csokor zöldhagyma a szárával együtt apróra vágva
1 kevéske tárkony apróra vágva
2 e.k sűrített paradicsom
Muzsika: Mayzar Fallahi-Dorooghe
Elkészítés:
A paradicsomok tetejét vágjuk le, tegyük félre. Egy kanállal vájjuk ki a paradicsomok belsejét, tegyük tálba. A paradicsom üregét kissé sózzuk meg. A paradicsomokat lefelé fordítva tegyük egy papírtörlőre.
Egy nagyobb edénybe forraljunk vizet, tegyünk bele 1 evőkanálnyi sót. Mikor már lobogva forr, öntsük bele a rizst , és 10 percig forraljuk. Szűrjük le, öblítsük át,csepegtessük le alaposan. Öntsük tálba.
Egy nagyobb serpenyőben felhevített olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát, majd a fokhagymát. Adjuk hozzá a darált húst, kifehéredésig kevergetve pirítsuk. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, kevergetve pirítsuk tovább. Öntsük hozzá a paradicsomok kivájt belsejét, keverjük el. Ízesítsük a fűszerkeverékkel, sóval, borssal. Adjuk hozzá a zöldfűszereket,keverjük el. Főzzük puhára a húst. Ha megpuhult és a leve jól besűrűsödött, öntsük hozzá a rizst, keverjük el. Vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a lime levének felét, keverjük el.
Egy kanállal töltsük meg a paradicsomok belsejét a zöldfűszeres , darált húsos töltelékkel. Tegyük egy tűzálló tálba vagy tepsibe, és 200 fokon 35 percig süssük készre.
És most elárulok egy titkot. A paradicsomok akkor fogják szépen egyben maradva megőrizni a formájukat, ha minél kevesebb folyadékot öntünk alá a sütéshez. Ezért mindössze a lime levének másik felét és 2 evőkanálnyi olajat kevertem össze, és ezt öntöttem alá a sütőtálba.
Forrón, friss kenyérrel tálaljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom szíves figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?