Többféle Shami készülhet egy iráni konyhában. A Shami egy olyan fasírt, amelynek lukas a közepe. Van bárányhúsból készített, zöldfűszeres, csicseriborsós, és még sorolhatnám. Készülhet darált és darabolt húsból egyaránt. Ígérem, megismerkedünk majd a többivel is.
Ezúttal egy egyszerűen elkészíthető , sárgaborsós, marhahúsos változatot készítettem el. Marhanyakat vettem hozzá, és nem bántam meg, mert a marhanyak nem inas, és könnyen megfő.
A Shamit előételként, friss, meleg perzsa kenyérrel illik fogyasztani. Kínálhattok hozzá kechupot, chili szószt, olívabogyót, vagy savanyú uborkát.
Perzsa Sárgaborsós marhahús fasírt-Shami
Hozzávalók:
Muzsika: Shadmehr Aghili-Ayandeh
50 dkg marhanyak apróra vágva
25 dkg sárgaborsó, 1 órára beáztatva, leszűrve
1 nagy fej salátahagyma
2 e.k olívaolaj
1 t.k őrölt kurkuma
1 m.k őrölt bors
só
2 e.k forrázott sáfrány
2db egész tojás
a sütéshez olaj
Forróvíz
Elkészítés:
- Egy edényben felforrósított olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a kurkumát , a húst, elkeverjük. Felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi, ízesítjük sóval, borssal, rátesszük a fedőt, és addig főzzük, míg a hús megpuhul. A főzési idő végén adjunk hozzá 1 e.k sáfrányt.
- Amíg a hús fő, egy másik edényben annyi vízben amennyi bőven ellepi, feltesszük főnin a sárgaborsót. Forrástól számított 20 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, szűrjük le. Öntsük egy tálba.
- Ha megfőtt a hús, szűrjük le a levét. A hagymás húst öntsük a sárgaborsóhoz. Locsoljuk meg a maradék sáfránnyal. Adjuk hozzá a 2 tojást, ízlés szerint sót, borsot, még egy kis kurkumát,majd botmixerrel pürésítsük. Negyed órát hagyjuk állni.
- Forrósítsunk olajat egy serpenyőben.
- Vizes kézzel formázzunk nagyobb húsgombócokat a masszából, lapítsuk ki, majd fúrjunk az ujjunkkal lukat a közepébe. Tegyük a serpenyőbe, 15-15 percig süssük mindkét oldalát.
- Szedjük papírtörlőre, itassuk le róla a felesleges olajat.
Forrón, kenyérrel, savanyúsággal, friss zöldfűszerekkel tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy ma is velem tartottál! Várlak, tarts velem legközelebb is! Ha kedved tartja, látogasd meg a blog Facebook oldalát is, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?