Jöjjön egy tradicionális recept, melyben a sáfrányé a főszerep. A perzsa konyha meghatározó fűszere adja ennek az ételnek a színét és aromáját. A csirke bármely része felhasználható, de én most combokat használtam. Természetesen főtt rizzsel kínáljuk, de kíséretképpen süthetünk hozzá egy kis hasábburgonyát is. Hogy még színesebb legyen, díszítsük apróra vágott , friss petrezselyemmel.
Perzsa sáfrányos csirke
Hozzávalók
4 db csirke alsó comb( a bőrét húzzuk le)
2 közepes méretű hagyma
2 citrom leve
2 e.k sűrített paradicsom
1 e.k őrölt kurkuma
1 t.k só
1 t.k őrölt bors
1/2 t.k sáfrány
víz
4 e.k olívaolaj
Elkészítés
Tegyük a csirkecombokat egy edénybe. Adjuk hozzá az egyik fej hagymát darabolva, fűszerezzük a kurkuma és a bors felével, kissé sózzuk meg. Öntsük fel annyi forró vízzel amennyi ellepi, tegyük fel a tűzre. Forraljuk fel. Ha felforrt ,tegyük rá a fedőt, és mérsékelt tűzön 40 percig főzzük.
A sáfrányt tegyük mozsárba, törjük össze. Öntsük egy bögrébe, öntsük le forralt vízzel. Keverjük el, és hagyjuk állni, míg a színe kioldódik.
Míg a csirke fő, tegyük egy robotgépbe a ,másik hagymát, és pürésítsük. Egy serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat. Forrósítsuk fel, tegyük bele a hagymát, pirítsuk aranysárgára. Fűszerezzük a kurkuma és a bors másik felével. Keverjük el. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, keverjük el alaposan. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Szűrjük le a csirkét, a főzőlevet ne borítsuk ki, szükség lesz rá.
Egy nagyobb serpenyőbe hevítsünk egy kevéske olajat. Tegyük bele a csirkéket, és forgatva pirítsuk meg.
Öntsük rá a paradicsomos hagymát. Locsoljuk meg a sáfránnyal, a citromok levével, és ha szükséges öntsünk hozzá a csirke főzőlevéből. Nem kell rátenni a fedőt, főzzük addig, míg a szósz, szaft, besűrűsödik, a felesleges víz elfő.
Melegen, sült burgonyával és főtt basmati rizzsel tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom becses figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?