Iráni utazásaink során bármelyik szállodában szálltunk is meg, egyvalamiben biztosak voltunk, tuti, hogy a reggeliző asztalon lesz répalekvár ,uborkával.:)
Eleinte azt hittem, átverés az egész, mindjárt előugrik-fején valami idióta parókával-a helyi Jáksó, és jót röhögünk, de rá kellett jönnöm, a répalekvárt uborkával, Iránban a lehető legkomolyabban gondolják…:)
De a viccet félretéve, milyen is egy iráni reggeli? Lássuk, mit találhatunk az asztalon.
Mondhatnám, hogy szállodája válogatja, de amit szinte mindig megtalálhatunk a reggelinél, az a feta sajt(panir) , lekvár, vaj, tojás valamilyen formában, kenyér és természetesen tea. Általában választhatunk hideg vagy meleg reggelivel indítanánk -e a napot.
Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár ,és vacsorázz, mint egy koldus-tartja a mondás. A perzsák valóban királyként reggeliznek.
Természetesen egy iráni reggelinél is főszereplő a kenyér, melyért számtalanszor álltam sorba én is, hogy újságpapírral beburkolva hazavigyem, de ez a mutatvány csakis akkor sikerült, ha kettőt vettem, mert egyet hazáig még melegen tutira megettem, főleg, ha Barbari lapult az újságpapírban.
Az iráni pékségeknek( nanvaii) városszerte se szeri se száma, reggelire ugyanis friss, meleg kenyeret enni a legjobb. A pékségek általában egyféle kenyér sütésére szakosodnak, hiszen minden kenyérnek -típustól függően-sajátságos sütési módja van.
A legnépszerűbb kenyérfajták Iránban:
Nan-e barbari( vastag, ovális alakú ,lapos kenyér, kissé levegős textúrával.
Nan-e sangak(kavicságyon sütött, háromszög alakú, teljes kiőrlésű lisztből sütött kovászos laposkenyér)
Nan-e Taftoon(kör alakú, vékony lepénykenyér)
Nan-e Lavash(agyagkemencében sült vékony lepénykenyér)
Ha már van kenyerünk, remélhetőleg sajtunk is lesz hozzá.
Az irániak apró falatokat készítenek kenyérrel és sajttal. A sajt általában feta sajt. Törnek egy kis darabot a kenyérből, sajtot tesznek rá, és különféle összetevőkkel töltik meg . Leggyakrabban szeletelt uborkát, diót, szeletelt paradicsomot,pisztáciát, diót, gyümölcsöket-dinnyét, datolyát, és természetesen friss fűszernövényeket(Sabzi khordan) fogyasztanak mellé.
A Sabzi khordan elemei:petrezselyem, menta, bazsalikom, koriander, vízitorma, kapor, retek, újhagyma, tárkony.
Mindehhez mi mást is ihatnánk, mint frissen főzött , forró teát( chai) . Kockacukorral, kandiscukorral, ( chai nabat)vagy datolyával édesítve.
Ha valami édessel indítanánk a napot, ehetünk mézet és lekvárokat is. A legkedveltebb lekvárok Iránban: meggylekvár, rózsalekvár, somlekvár, répalekvár, narancssziromlekvár, birsalmalekvár, eperlekvár, borbolyalekvár. A laposkenyérre fetasajtot vagy vajat kennek, erre kerül a lekvár, és ettől a mennyei kombinációtól , ebédig garantáltan nem leszünk éhesek.
Ahogy fentebb említettem, a tojás is, különféle formátumban, mindig ott van az asztalon. Ehetjük tükörtojásként(Nimroo), lágy tojásként(Asali) és kemény tojásként(Ab-paz).
És ha már tojás, feltétlenül meg kell említenünk az omletteket, melyek számtalanszor tették változatossá és különlegessé a néha egyhangú szállodai reggeliket.
Itt van mindjárta nagy kedvenc, a paradicsomos omlett( Omelette Goje Faranghi) . Meglepően sok omlett létezik a két említetten kívül is, van datolyás, padlizsános, hagymás, sőt még gránátalmás omlett is.
Ha valami meleg reggelit ennénk-omletten kívül-akkor csak minket vár a perzsa lencseleves(adasi)a Kaleh Paceh(főtt birkafej , szemmel, nyelvvel, aggyal) vagy a Halim( húsos zabkása). A Kaleh Paceh , annak ellenére, hogy elég fura egy étel, mégis a legnépszerűbb reggeli Iránban. Általában az erre szakosodott éttermekben(„Kaleh pazi vagy „Tabakhi”) készítik és szolgálják fel nekünk.
Ha szerencsénk van , még akár Sosis Bandarit is kóstolhatunk.
A fent említett összes finom étel mellett Irán minden régiójában vannak olyan egyedi ételek, amelyeket az emberek inkább reggelire fogyasztanak. Ennek gyűjtése még folyamatban van, külön bejegyzést szeretnék majd szentelni nekik.
Vélemény, hozzászólás?