A mungóbabot (Vigna mungo) már Kr.e. 1500 óta használják Ázsia szerte. Leginkább a magas beltartalmi értéke miatt örvend nagy népszerűségnek. Apró szemű,könnyen emészthető, rostban gazdag , B-vitamint,vasat, folsavat, magnéziumot és mangánt tartalmaz. A mungóbab fenoltartalmának köszönhetően óvja szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaival szemben.
Magas fehérjetartalommal rendelkezik, így kiválóan veszi fel a harcot az érrendszeri problémákkal, mint pl.a magas vérnyomás. A Glikémiás indexe alacsony, ezért a cukorbetegség kezelésében is nagy hasznát veszik.
Előrebocsájtom,hogy ha valaki egy hagyományos magyaros bablevesre számít,az most csalódni fog,mert ez a leves újfent egy perzsa leves( csülköt és egyéb füstölt úri huncutságokat,még nyomokban sem tartalmaz),ami ugye sűrű,főzelék állagú. És ahogy az az ash-nál lenni szokott,többféle változata létezik. Ezúttal félretéve megrögzött tárkony utálatomat,egy olyan mungóbab ash-t készítettem,melyben csak úgy hemzsegnek a tárkonyok, és a karalábé:-) Az eredeti recepten csak annyit változtattam,hogy a főzési idő végén egy jó nagy citrom levét öntöttem bele,így törvén meg kicsit a tárkony ízuralmát. És milyen jól tettem! Lehet, hogy nem is utálom a tárkonyt??
Perzsa Mungóbab leves (Sholeh Maash)
Hozzávalók:
Muzsika: Republic-Engedj közelebb(„Mondd azt ,hogy ezerszer élek, akkor is értesz ,ha nem beszélek!”)
50 dkg mungóbab(alaposan megmosva, minimum egy órára beáztatva, leszűrve)
4 db karalábé, hámozva, apróra vágva
10 dkg basmati rizs(alaposan átmosva, átöblítve)
2 nagy fej salátahagyma ,vékonyra szeletelve
1 csokor újhagyma (a zöldjével együtt)
1 nagy csokor tárkony apróra vágva
1 nagy csokor petrezselyem
1 nagyobb citrom leve
2 gerezd fokhagyma zúzva
2 t.k kurkuma só, bors ízlés szerint
olívaolaj
Elkészítés:
- Egy serpenyőben pirítsuk aranysárgára a hagymát. Színezzük sárgára egy kevéske kurkumával, keverjük el alaposan. Szedjünk ki belőle annyit, amennyivel majd a levesünk tetejét díszítjük.
- Adjuk a hagymához az újhagymát, a fokhagymát és kevergetve még 5 percig pirítsuk.
- Mehet bele az apró kockákra vágott karalábé,(ha akarunk ,egyet tegyünk félre, és majd olívaolajban megpirítva mehet a végén a levesünk tetejére).Kevergetve pirítsuk tovább. Színezzük meg a kurkumával.
- Öntsük bele a mungóbabot, és a rizst. Kivételesen , most mehet bele a petrezselyem és a tárkony. Öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi. Ízesítsük sóval ,borssal. Keverjük el jó alaposan,és 45-50 percig lefedve főzzük.
- A főzési idő leteltével kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal. Az elfőtt vizet ha szükséges pótoljuk( a rizs és a bab is jelentős mennyiséget fog magába szívni) ügyelve arra, hogy sűrű leves kell ,hogy legyen a végeredmény!
- Öntsük bele a citrom levét(nyugodtam mehet bele akár 2 is,én is savanyúan szeretem!)
Tálalásnál tegyünk a tetejére a pirított hagymából. Bátran kínáljunk mellé natúr joghurtot!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte ,hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! A Facebook-on is nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?