„Születni kell ,minden nappal újra,
álmodni azt, ami nem válhat valóra!”(Republic)
A Születni kell c. dalt hallgattam, miközben azon tűnődtem, mi legyen az anyák napi recept. Aztán eszembe jutott, miben is vagyok én a legbénább, igen ,igen, ha sütni kell, nem nagyon szoktam a helyzet magaslatán tartózkodni…:) A perzsa szeretet tortát már tavaly megsütöttem,így aztán kizárásos alapon maradt a perzsa joghurt torta. Neki is ugrottam, de elsőre nem lett közönség díjas. Kicsit se.. Szépnek szép volt, de a fiam azt mondta, semmi íze, a főkóstolóm meg azt, hogy fojtós az állaga, meg túl édes. No egye meg a fene,csak megleszek torta nélkül. Ám aztán, ahogyan nálam az lenni szokott, a Sparban észre sem vettem, hogy a hozzávalókat pakolom kosaramba a polcokról. -Te most mi’csinálsz?-kérdeztem magamtól. -Nem azt mondtad, hogy…
-Ismersz ,nem? Addig fogom sütni, míg sikerül! Amint lesz egy szabadnapom, megsütöm újra!
És lőn! Némi égi nagymamis sugallattal rájöttem mit is rontottam el,s kijavítva a hibákat, megsütöttem a tökéletes perzsa joghurt tortát! Nagyon egyszerűen elkészíthető, higgy nekem! Lágy lett és omlós, pont kellően édes, és a vanília a reszelt citromhéjjal valami olyan isteni ízt ad neki, hogy abbahagyhatatlan. A tetején a rózsavizes cukormáz meg a pisztácia… No meg a rózsák..Mmmmm… Nekem nagyon -nagyon tetszik. Imádtam fotózni!
Perzsa joghurt torta
Száraz hozzávalók:
10 dkg porcukor
1 sütőpor
1 t.k szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
Nedves hozzávalók:
1 e.k vanília
400 g sűrű natúr joghurt
4 db tojás
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
A tetejére:
15 dkg őrölt zöld pisztácia
damaszkuszi rózsabimbók
30 dkg porcukor
Elkészítés:
Rövid leszek, mint a vonatfütty…
- Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat.
- Egy másik tálban elkeverjük a nedves hozzávalókat.
- A kettőt összeöntjük, alaposan elkeverjük.
- Kiolajozott tortaformába öntjük, és 160 fokosra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
- Míg sül, elkészítjük a cukormázat. A porcukrot kikeverjük a rózsavízzel.
- Ha kihűlt a tortánk, rácsorgatjuk a cukormázat, nyugodtan hagyjuk lefolyni. Rászórjuk a pisztáciát, a rózsákat, és tálaljuk.
- A siker garantált! Kínálhattok mellé joghurtot!
Másnap az igazi, szépen visszapuhul.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Nézz be hozzám a Facebookon is! Érdemes!
Vélemény, hozzászólás?