Az Eshkeneh elnevezésű tradicionális leves, Khorasan tartományból ( a negyedik legnagyobb tartomány Iránban, otthont adva a szent Mashad városának, de itt található a varázslatos Neyshabur is-ahonnét a ragyogó féldrágakő- a türkiz származik,
és ez a tartomány ad otthont a sáfránynak is) indult útjára, napjainkra meghódítva egész Iránt. Rengeteg változata ismert,van görögszénás ,paradicsomos, birsalmás, sőt korianderes is. Nagyon gyorsan és egyszerűen megfőzhető, elkészítése mindössze 30percet vesz igénybe és általában kenyér kíséretében, amolyan könnyű ,meleg előételként , ebédre vagy vacsorára tálalva kerül az asztalokra.
Ezúttal egy mentás- gránátalmás változatot készítettem, mely egy igazi ízbomba. Egyszerre édes és savanyú, akár egy reménytelen szerelem.
Senki se gondolja, hogy ez a leves egy kicsit is hasonlít az általunk ismert hagymalevesekre. Mert nem így van. Aki erre számít ,az csalódni fog. Köszönőviszonyban sincs semmilyen hagymalevessel és mégis az. Egy hagymaleves, melybe tojás kerül. Ez a momentum az Eshkeneh leves egyik ismertetőjele, a végén mindig tojást keverünk bele.
Perzsa Hagymaleves 1. -Eshkeneh
Hozzávalók:
2 fej salátahagyma apróra vágva
3e.k olívaolaj
2 egész tojás
2 e.k őrölt szárított menta
3 e.k sűrített paradicsom
3 e.k gránátalma sűrítmény
1 e.k görögszéna(ha nem tudnátok beszerezni, kihagyható)
1 t.k kurkuma
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
2 l Forró víz
10 dkg durvára darabolt dióbél
Muzsika: Gloria Estefan-Hoy 🙂
Elkészítés:
- Egy lábosban olajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a z apróra vágott hagymát.
- Hozzáadjuk a kurkumát, a borsot , a mentát és a sót. Elkeverjük.
- Beletesszük a sűrített paradicsomot és a gránátalma sűrítményt is. Megint keverjük meg.
- Mehet bele a darabolt dióbél is.
- Öntsük fel a forróvízzel, forraljuk fel.
- Ha felforrt tegyük rá a fedőt, és kis lángon főzzük 30 percig.
- Tegyük egy tálba a tojásokat,(nem kell felverni) öntsük bele a levesünkbe, keverjük el.
- Kész vagyunk!
Tálalása darabokra vágott perzsa kenyérrel, ennek hiányában pitával…:)
Na, melyik tálalás tetszik leginkább? Az Eshkeneh levessel még találkozunk idén, ígérem!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?