Advieh-egy szó ,melynek jelentése fűszer. Advieh,mely valójában egy fűszerkeveréket takar. Egy olyan fűszerkeveréket, melynek titka nemzedékről nemzedékre száll, és régiónként is változik. A perzsa háziasszonyok boszorkányos kifinomultsággal fűszerezik ételeiket, mindenkinek más és más összetevőjű a fűszerkeveréke. És bármilyen meglepő, de egy perzsa háziasszony ha külföldre utazik, viszi magával a saját fűszerkeverékét.És ez így van jól. Mindig ott lapul a bőröndben az a kis üvegcse, mely megízesíti az életet. Hisz Advieh nélkül olyan lenne az étel,mint lélek az emlékei nélkül, vagy a folyómeder víz nélkül.
Az Advieh fűszerkeverék nélkülözhetetlen ,dolmeh( töltött zöldségféle),Polo(rizsételek) és Khoresh(raguk) készítésénél. Mindhárom ételtípusnak különbözik a fűszerkeveréke. Sőt, ételtípusokon belül is változhat az összetétel. Így aztán született perzsa legyen a talpán aki ezt követni tudja…
Azért én most megpróbálkozom ismertetni veletek az alap fűszerkeveréket, bátran szárnyaljon a kreativitásotok , lehet az élményt tovább fokozni! Persze ehhez sokat kell főzni, kóstolni, de megéri!
Bizonyára meséltem már, de ha nem , akkor most elmondom, hogy jómagam akkor estem végleg, soha el nem múló szerelembe a perzsa gasztronómiával, mikor a főzőiskolában fűszerkeveréket készítettünk, és Nazila- a tanárom serpenyőbe szórt egy maréknyi, rózsaszín, illatozó rózsaszirmot. Mint valami mesebeli tündér a tündérport….és én csak tátott szájjal bámultam, észre sem vettem, csak mikor már kuncogtak rajtam… Teljesen elvarázsolt az a pillanat, és a varázs máig tart…..
Alapfűszerek amelyekre mindenképp szükség lesz:
Koriander mag
szegfűszeg
fahéj
zöld kardamom
kurkuma
szárított damaszkuszi rózsaszirom
fekete bors
szerecsendió
római kömény
Természetesen a felsorolt fűszerek őrölt változataira lesz szükségünk. A római köményt és a rózsaszirmokat egy felhevített serpenyőben kicsit meg is piríthatjátok az őrlés előtt, így intenzívebb lesz az aromájuk.
Ami tájegységenként még bele kerülhet a fűszerkeverékbe: fokhagymapor, szárított ománi citrom, gyömbér , és golpar(perzsa medvetalp).
A sáfrány – mely természetesen nélkülözhetetlen fűszere a perzsa ételeknek-azért nem képezi részét a fűszerkeveréknek, mert az mindig forró vízben feloldva adjuk az ételhez.
Ha egyenként is megismerkednél a felsorolt fűszerekkel, ajánlom a blogarchívumban a Fűszerlexikon bejegyzéseit!
Fűszerkeverék töltött ételekhez(Advijeh Dolmeh)
1 e.k római kömény
1 e.k koriander
1 e.k fahéj
1/2 e.k fekete bors
1/2 e.k kardamom
1 e.k szerecsendió
1 e.k rózsaszirom
Fűszerkeverék rizsételekhez(Advieh Polo)
1/2 e.k szerecsendió
2 e.k rózsaszirom
1 e.k fehér bors
1 t.k kardamom
1 e.k római kömény
1 e.k fahéj
Fűszerkeverék raguhoz(Advieh Khoresh)
1/2 e.k szerecsendió
1/2 e.k fekete bors
1 e.k kurkuma
1 e.k római kömény
1 e.k fahéj
1 e.k kardamom
1 e.k koriander
1 e.k rózsaszirom
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom szíves figyelmedbe,mert van neki!!!
Vélemény, hozzászólás?