Az ománi citrom vagy Limoo omani(más néven fekete lime)a Közel-Kelet egyik jellegzetes fűszere. A Limoo omani egy napon szárított lime. Az arab és őperzsa konyhában főként ragukat , halételeket fűszereznek vele, de a belőle készített gyógytea is igen népszerű.
Főbb jellemzői és hatóanyagok
C-vitamin tartalma jelentős(szárítás után is marad valamennyi)
Flavonoidokat és antioxidaánsokat is tartalmaz(gyulladáscsökkentő, szabadgyök-semlegesítő hatás)
Kálium és kalcium kis mennyiségben-
Illóolaj tartalmának köszönhetően , segíti az emésztést, és antibakteriális hatású.
Jótékony hatásai a népgyógyászatban:
Emésztés támogatása.csökkenti a puffadást, segíti az epetermelődést, zsíremésztést. Segíti a máj munkáját, védi a sejteket.
C-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszert. Vizelethajtó hatádsú, hangulatjavító. Antibakteriális hatás: a savasság és az illóolajok gátolják a káros baktériumok elszaporodását a bélben.

Népi hiedelmek és hatások:
A hagyományos perzsa orvoslás szerint, a limoo omani melegítő hatású , így ellensúlyozza a hideg hatású ételeket, alapanyagokat. A belőle készült tea fogyasztása, , különösen hideg időben ajánlott.
Szívnyugtató ital :úgy tartják, tisztítja a vért, frissíti a szívet, segíti a vérkeringést.
Gyomornyugtató és emésztésjavító, segíti a nehéz ételek emésztését.
Megfázásnál , influenzánál enyhíti a torokfájást, mézzel vagy datolya sziruppal édesítve.
„Lelki hűsítő” :a savanykás -füstös íz, nyugtatja az idegeket-a perzsa mondás szerint”megkönnyíti a szív terhét”. ” Limoo torsh, del ro khosh mikone”-„A savanyú lime felvidítja a szívet:”
Nagy -nagy vendégszeretet jele , ha egy iráni otthonban limoo omani teával kínálnak:nemcsak frrissítő, hanem gondoskodó gesztus is.
Dél -Irán kikötővárosaiban (Bandar Abbas, Qeshm, Kish) a limoo omani tea mindennapos itala a teázóknak.

Limoo omani tea
Hozzávalók:
2 db limoo omani
2,5 dl csésze víz
2 e.k méz vagy datolyaszirup
1-2 szem zöld kardamom
1 kis fahéjrúd
Elkészítés:
A limoo omanikat egy villával több helyen megszúrkáljuk.
Egy vízzel teli edénybe tesszük, hozzáadjuk a akardamomokat és a fahéjrudat.
Feltesszük a tűzre. Felforraljuk, majd kis lángon 10-15 percig főzzük.
Levesszük a tűzről, leszűrjük.
Ízlés szerint ízesítjük, menta levélkével díszítjük, melegen megisszuk.
Noosheh Jaan!