Az iráni szőlőlekvár ,ahogy azt már megszokhattuk, nem tipikusan lekvárállagú, hanem, sűrű, szirupos, és a szőlőszemek egyben maradnak.
Különösen a nyugati és északi régiókban ( Hamadán, Tabriz, Shiraz) környékén népszerű, ahol sok a szőlő.
Az őszi szüretet követően nagy mennyiségben főzik be, hogy téli reggeleken , édessé tegyék a reggeliket, némi lavash kenyér és juh sajt kíséretében.
Ahány ház, annyi szokás alapon ízesítik kardamommal, sáfránnyal vagy rózsavízzel.
Jól zárható üvegben, hűvös helyen ,hónapokig eláll.

Én ezúttal Gilan Tartomány , kevésbé ismert, cukormentes verziójával szeretnélek megismertetni Titeket, Drága Olvasóim.
Ez a Morabba ,cukor helyett ,a szőlő saját levével készül, kardamommal ízesítve, a végén pár csepp citromlé , illetve darabolt dió hozzáadásával.
Iráni szőlőlekvár-Moraba ye angoor
Hozzávalók
Muzsika: FLM-Ráncok a szemem alatt(ha már szülinapom volt:))
1 kg magnélküli fehérszőlő
15 dkg darabolt dióbél
1 t.k őrölt kardamom
negyed citrom leve
Elkészítés
A szőlőt leszemezzük, alaposan megmossuk. Egy nagyobb edénybe tesszük, krumli nyomóval( a réhi hagyományossal, vagy botmixerrel kisssé szétnyomjuk,hogy levet engedjen.
Feltesszük a tűzre , és lassú tűzön, kevergetve 2 órán át főzzük, míg a színe megváltozik és besűrűsödik. A végén már eléggé sűrűn kell kevergetni, ne hagyjátok magára. Akkor jó, ha az edény közepében összeáll egy masszává.
Ekkor ízesítjük kardamommal és belecsorgathatjuk a citromlevet . Hozzáadjuk a diót, elkeverjük és kész is.
Sterilizáltüvegekbe töltjük.
Laposkenyérrel és feta sajttal fogyasztjuk.
Noosheh Jaan!