Ezúttal egy liszt nélküli halvát készítettem el, főzés nélkül, épp csak összemelegítettem a tahinit és a szőlőszirupot.
Yazd , Kermán és Iszfahán környékén népszerű, ahol sokféle tahinis alapú halvát készítenek, néha szezámmaggal keverve,néha simán,csak a tahini és valamilyen természetes édesítő(méz, datolyaszirup vagy szőlőszirup)kombinációjával.
Ez a verzió is szőlősziruppal készült, liszt helyett pedig kókuszreszelék a kötőanyag.
Iránban gyakran reggelire fogyasztják, (naan kenyérrel, teával, feta sajttal)mert nagyon tápláló-különösen hideg időben. De délutáni teázásnál is gyakran kínálják.
Ahogy Iránban mondják:”Ardeh va Shireh, ghazaye aghl va badan ast:” Azaz-„A tahini és a szőlőszirup az elme és a test tápláéka.”
Ez a halva nemcsak édesség, hanem gyógyító étel is.
Gyakran adják -gyenge , vérszegény, illetve gyermekágyas vagy felépülőben lévő betegnek.

A benne lévő tahini(Ardeh) hatásai:
Fehérje -és kalciumbomba:erősíti a csontokat, izomzatot.
E -vitaminban, cinkben és szelénben gazdag, jót tesz a bőrnek, hajnak és segíti az immunrendszer működését. Lecitin tartalma , segíti az idegrendszer működését, javítja a memóriát. A szezámmag ligánjai ,csökkentik a gyulladást, védik a májat.
A szőlőszirup jótékony hatásai:
Természetes vas, réz -és mangán forrás, serkenti a vérképzést.
Gyorsan energiát ad, ezért sportolók és nehéz fizikai munkát végzők is fogyaszthatják.
A népi gyógyászatban melegítő hatású alapanyagnak számít, ellensúlyozza a hideg téli energiát.
Kókuszreszelék
Közepes láncú zsírsavakat tartalmaz, segíti az emésztést és az agyműködést. Enyhe gyulladáscsökkentő hatású.
Szőlőszirupos Szezám Halva
Hozzávalók
2 dl tahini
1 dl szőlőszirup
Annyi kókuszreszelék amennyit felvesz(nekem 2 , 2 dl-es bögrényi kókuszreszelék ment bele)
1 t.k őrölt kardamom
1 csipet tengeri só
A díszítéshez:szezámmag, aprított pisztácia , vagy mandula.
Muzsika: Mojtaba Dorbidi-Ghalbe Man

Elkészítés:
Keverjük össze jó alaposan a tahinit és a szőlőszirupot,( én habverőt használtam), majd tegyük fel a tűzre és épp csak melegítsük meg. Vegyük le a tűzről,
adjuk hozzá a csipetnyi sót, az őrölt kardamomot, keverjük el.
Adjuk hozzá a kókuszreszeléket, keverjük el jó alaposan.
Egy műanyagdobozt (olyat, aminek lezárható teteje van) béleljünk ki frissentartó fóliával, vagy egy sima nyilonnal. Szórjuk meg pisztáciával és mandulával a doboz alját, majd fakanállal vagy vizes kézzel ahogyan én, simítsuk a dobozba a masszánkat. Tegyük rá a tetejét és tegyük be 3 órára a fagyasztóba.
Ha kivettül, a fóliával együtt szépen kijön a dobozból, deszkára tesszük és tetszőleges méretre illetve formára felszeleteljük.
Kínáljunk mellé teát, sajtot és friss lapos kenyeret.
Noosheh Jan!