A tél beköszöntével szervezetünk meleg ételt kíván. Már nem esne jól egy nagy tányér görögdinnye,viszont jólesik egy tál gőzölgő leves,és az illatozó frissen sült gesztenyének sem tudunk ellenállni. De nemcsak a főtt étel népszerűbb télen a nyersnél, hanem bizonyos hozzávalóknak is ekkor van a főszezonja. A dió, a gyömbér,mind melegítő hatásúak. Nem véletlenül . Szervezetünk tudja,hogy bizonyos ételekkel felmelegíthetjük ,másokkal viszont hűthetjük.
Testünk akkor működik a legjobban,ha a hideg és meleg hatású ételek egyensúlyban vannak.
Már a régi távol-keleti tanítások,például a kínai orvoslás vagy az ájurvéda,majd később az európai népgyógyászat is úgy tartotta, hogy az elfogyasztott ételeknek hőtani hatása van a szervezetre.
A hideg és meleg ételek ősi filozófiája,az Iránban jelenlévő ősi Zoroasztriánus valláshoz kötődik.
A perzsa nyelven -Jó étvágyat -így hangzik: Nooshe Jan-Táplálja a lelked. Ez a kifejezés valójában sokat elmond arról, mi is valójában az iráni konyha. Az ókori hagyományokból táplálkozó iráni konyhaművészet az alapanyagok meleg vagy hideg hatásán alapul, szem előtt tartva az ételek emberi testre gyakorolt jótékony hatását is. Avicenna tanításai alapján, az összes alapanyag hideg vagy meleg.
A perzsa gasztronómiában ma is jelentős szempont , a hideg és meleg hatású ételek , alapanyagok társítása.
És hogy hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? Nézzünk néhány példát!
Az Olivieh salátának -mely egy hideg hatású étel- meleg hatású alapanyag–dió kerül díszítésként a tetejére. És a répa is ezért szerepel a hozzávalók között.
Egy másik étel a Fesenjan( diós gránátalmás csirkeragu) készítésekor a gránátalma hűtő hatását a melegítő hatású dió hozzáadásával ellensúlyozhatjuk.
Saláták készítésénél melegítő hatású fűszerek hozzáadásával segíthetjük elő az egyensúly létrejöttét. A joghurtos fogások hideg hatását kiválóan ellensúlyozza a díszítésként használt szárított menta.
A perzsa raguk(Khoresh) mindig a hideg hatású rizzsel kerülnek az asztalra. Ezért a ragukba -melegítő hatású fűszerek( sáfrány, kurkuma, fahéj, gyömbér, bors,) kerülnek. És ez a fő oka annak is, hogy a rizst gazdagon meglocsolják sáfránnyal.
Az sem véletlen, hogy az édes, hideg hatású cukorral készülő desszerteket , melegítő hatású-rózsavízzel ízesítjük.
Melegítő hatású alapanyagok:
-Az összes zöldfűszer, kivéve:koriander
-Az összes fűszer,kivéve: sumac
-ecet
-tojás
-A legtöbb olajos mag
Csirke és bárány hús
-fehér liszt
-csicseriborsó, sárgaborsó, lencse, vörös lencse
-méz
Hideg hatású alapanyagok:
-A legtöbb zöldség, kivéve: sárgarépa, retek, okra, hagyma, fokhagyma, paprikák
-Az összes gyümölcs, kivéve: alma, datolya, birs,
-halak, marhahús
-kávé, zöld tea
cukor
-joghurt, vaj, margarin
-só
-olíva és napraforgóolaj
-rizs, árpa,
-zöldborsó, vörös bab
Semleges hatású :
-Fekete tea
petrezselyemzöld
Higgyétek el,az egyensúlyt fenntartani nem ördögtől való dolog,csak egy kis odafigyelést igényel, s máris sokat tettünk az egészségünkért. A lényeg ,ha hideg hatású ételt készítesz, ízesítsd melegítő hatású fűszerekkel és fordítva. Ennyi a titok. Nem több, s nem kevesebb.
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Tarts velem legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?