Ez a könnyű, tavaszi ragu, az Észak-iráni régió kedvelt étele. Számos verzióban készül, marha és birka hússal egyaránt, én most a marhahússal készített verziót főztem meg.
Ilyenkor már nem nagyon van spenót a piacon, a bébispenótnak meg olyan horror ára volt, hogy csak két zacskóval vettem belőle, az meg ugye, testvérek között is csak 16 dkg. Nekem meg legalább 50 dkg-ra lett volna szükségem. Ekkor jött szembe a mentőangyalom, egy nénike személyében, aki mángoldot árulva, győzködött arról, hogy a mángold, ugyanolyan ízű ,mint a spenót, vegyek csak bátran. Én meg vettem, és kicsit sem bántam meg, hogy eddig , kerültük egymást, a mángold meg én.:)
Ez a ragu azért is remek, mert nem kell hozzá különleges hozzávalók után kajtatni, na, jó, a gránátalma sűrítmény az egyedüli, ami nem jön szembe minden sarkon, fűszerekből meg só, bors, kurkuma és fahéj csak van otthon!

Gránátalmás Spenótragu
Hozzávalók
A húsgombócokhoz:
40 dkg darált marhahús(ha valaki nem szereti , helyettesítse csirkemellel)
1 fej saláta hagyma lereszelve
só, bors ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k őrölt fahéj
1 t.k csicseriborsó liszt
olaj a sütéshez
A raguhoz
1 nagyobb fej hagyma apróra vágva
olaj
4 dl víz
50 dkg spenót apróra vágva
só, bors ,ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k őrölt fahéj
5 e.k gránátalma sűrítmény
1-2 e.k cukor
Muzsika. Theo Rose &Andrei Ursu-Noaptea ne fura lubiri
Nem véletlen a dal választás, ez egy remek , romantikus, román dallam. Én imádom! Egészen váratlan meglepetés nekem, hogy a román könnyűzene ennyire jó! Már több kedvencem is van:) Amúgy , minden ezer éve együtt élő házaspárnak receptre írnám fel a különélést huzamosabb ideig. Nekünk nagyon bejött..Boldogok vagyunk, úgy, mint régen, szerelmünk hajnalán… Nem hittem, hogy még egyszer az életben szerelmes leszek, újra, ráadásul abba a paliba , akihez hozzámentem… Na, az se most volt…csupán 32 évvel ezelőtt.. Szóval, ezt a dalt úgy hallgassátok,hogy telis-tele van boldogsággal::)
Agyalok az átkötésen…Mármint, na mindegy is, főzzük meg azt a ragut!
Elkészítés
A húsgombócokkal kezdünk, a hozzávalókat tálba tesszük, alaposan összegyúrjuk, fél órára betesszük a hűtőbe, majd apró gombócokat formázunk. Kevés felhevített olajba elősütjük, kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt olajban aranysárgára pirítjuk a hagymát , meghintjük a kurkumával, elkeverjük. Hozzáadjuk a spenótot, kevergetve néhány percig pirítjuk, felöntjük annyi vízzel amennyi épp ellepi( lehet, hogy több ,mint 4 dl:)), belecsorgatjuk a gránátalma sűrítményt, ízesítjük sóval ,borssal. Elkeverjük, felforraljuk.
Ha felforrt, beletesszük a húsgombócokat, rátesszük a fedőt és lassú tűzön 1 órát főzzük, míg az olaj feljön a tetejére és egy sűrű ragut kapunk. A végén beleszórjuk a cukrot, elkeverjük.
Forrón, főtt sáfrányos basmati rizzsel tálaljuk.
Noosheh Joon!

Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy velem tartottál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!