Iránban december második felében minden zöldség és gyümölcsárus standja roskadozik a görögdinnyéktől. A cukrászok tele vannak megrendelésekkel, a teázókban és kávézókban a teasüteményeket gránátalmamagokkal díszítve kínálják. A magozókban egy gombostűt sem lehet leejteni, akkora a tömeg. Majdnem akkora, mintha az ország a perzsa újév megünneplésére készülődne. Pedig csak Yalda ünnepe közeleg, egy mágikus, varázslatos, mesékkel teli éjszaka.
Shab-e Yalda( Yalda éjszakája) a legnépszerűbb kora-iszlám ünnep ,amit napjaink Iránjában is megünnepelnek.
A téli napforduló éjszakáján-mely a leghosszabb éjszaka az évben-( dec.21.) és a tél kezdete is – összegyűlik a család, a barátok, hogy együtt ünnepeljék a fény győzelmét a sötétség felett. Együtt töltik az éjszakát a “korszi ” ( négyzet alakú asztal, mely alatt izzó parázzsal teli fémtál van, hogy meleget adjon) körül, egész éjjel táplálva a tüzet, hogy segítsenek a Napnak legyőzni a sötétséget. Shab-e Yalda -Mithra( a fény angyala) születésének estéje, ki a jóság, a fény és az erő megtestesítője. Ez az ősi ünnep , a fény és a jó győzelme, a gonosz és a sötétség felett.
Az étel, mely része az iráni kultúrának,ezen az éjszakán is fontos szerepet tölt be. Yalda éjszakáján tradicionális ételek kerülnek terítékre. A Yalda hagyományai tartományonként is változóak, hiszen minden iráni etnikum megőrizte a saját szokásait. Hogy főételként mi kerül az asztalra ezen az éjszakán? Ash-e resteh,resteh polow, sabzi polow and mahi,fesenjoon,kask-e bademjoon ,hogy csak néhányat említsek a sok közül.
Az asztal friss és szárított gyümölcsökkel megrakott tálaktól roskadozik.
A két legfontosabb gyümölcs a gránátalma és a görögdinnye. A gránátalma fényesen pirosló magjai jelképezik a hajnal karmazsinvörös színét, a ragyogást, és az életet. Ősi szokás szerint aki ezen az éjszakán nyári gyümölcsöt-görögdinnyét eszik, azt télen elkerüli a betegség.
A legidősebb családtag imát mond, megköszönve Istennek az előző évi áldást, majd imádkozik a következő évi jólétért. Az imák után elvágja a görögdinnyét, annyifelé ahány tagból áll a család és mindenkinek ad belőle. A vágással szimbolikusan eltávolítják a betegséget és a fájdalmat a családban.
Éjfél után a legkedveltebb perzsa költő Hafez verseiből olvasnak fel, melyek amolyan jövendölésként is szolgálnak. Felütik valahol találomra a könyvet, s a varázslatos sorokban a kérdező megtalálja a választ. Tréfás történetekkel anekdotákkal szórakoztatva egymást várják a hajnal eljövetelét.
Sadi (egy másik perzsa költő) írta egyik versében:” Az igazi reggel nem jön el addig, míg Yalda éjszakája el nem múlik.
Gránátalmamagokba burkolt diós sajtgolyó Yalda éjszakájára
Hozzávalók:
1 kis doboz natúr krémsajt
1 kis doboz fetasajt
1 t.k őrölt szárított menta
5 dkg darabolt dióbél
1 nagyobb gránátalma magjai
Elkészítés:
A sajtokat tálba tesszük, egy kézi habverővel alaposan összekeverjük.
Hozzáadjuk a diót és a mentát. Újból összekeverjük, majd egy nagyobb golyót formázunk belőle.
Beleforgatjuk a gránátalmamagokba, úgy ,hogy mindenütt beborítsa. Fóliával letakarva néhány órára behűtjük. Én ezúttal fenyőformájú pirított rozskenyérrel tálaltam, de kínálhattok mellé sós kekszet is.
Ha tehetitek ünnepeljétek meg az év leghosszabb éjszakáját!
Vélemény, hozzászólás?