A Gigot(ejtsd:zsigó)tulajdonképpen egy báránysült, melyet báránycombból készítenek.
Őszintén remélem, hogy nem követünk el szentségtörést, ha ezúttal marha lapockából készítettem el.
Tettem ezt azért, mert Teheránban volt szerencsém ezt a verziót kóstolni, és bár nem vagyok egy nagy marhahús rajongó, ez az étel teljesen elvarázsolt! Egy iráni család vacsoravendégei voltunk, terülj asztalkámmal vártak minket, ahogyan az lenni szokott.
Eszméletlen finom házi, padlizsános joghurt is volt, ami az egyik kedvencem, friss, langyos lavash kenyér kíséretében. A marhasült az árpaleves után következett, valami isteni finom, sült szárzellerrel karöltve. Nem voltam oda a marhahúsért, de mikor feltálalták ezt a fokhagymaillatú, paradicsomszaftos sültet, minden ellenvetésem ellenére megkóstoltam. És milyen jól tettem! Eszméletlen finom és omlós volt, egyszerűen elvarázsolt, soha nem ettem még ehhez fogható sültet!
Kedvesen érdeklődtem a háziasszonytól, mit is eszünk, ám az étel neve-Gigot -nem mondott semmit sem. Másnap már a nagykövetségen dolgozó iráni titkárnők hada nyomtatta nekem az iráni Gigot receptjét, mert mindenképp tudni akartam, hogyan készül ez a finomság. Este férj hazatért a nyomtatott recepttel(mit máig őrzök) amiben nyoma sem volt sűrített paradicsomnak, fűszernövényeknek annál is inkább.
-Biztos, hogy ez az a recept? Totál más volt amit ettünk!
-Teri, a helyi háziasszonyok csak tudják hogyan készítik ezt az ételt!
-Jó, de totál mást ettünk, az egy paradicsom szószos szaftban volt megsütve, ezt meg főzik, fedő alatt 4-5 órán át.
Férj széttárta karjait, töltött magának egy pohár sört, diszkréten jelezvén, hogy részéről ez a létfontosságúnak tűnő ügy lezárva. Én meg nyomozhattam tovább. Persze, sehol sem találtam meg a receptet.
Nem régiben , gyönyörű marhahúst pillantottam meg a Sparban, és míg sorban álltam, nem hagyott nyugodni annak a marhasültnek az emléke. Megvettem a húst ,és úgy döntöttem, ha a fene fenét eszik is, én azt a marhasültet férj szülinapjára megcsinálom!
Örömmel jelentem, hogy ugyanolyan lett, mint az emlékeimben! Eszméletlen finom, omlós, fokhagymás és különleges! Az utolsó szeletig elfogyott mind!
A féltve őrzött zöldfűszeres receptet is el fogom készíteni, sőt, nagyeskü, báránycombból is!
Ha valami igazán látványos fogással szeretnénk lenyűgözni a vendégeinket, mindenképp kerüljön be a repertoárunkba!
Gigot-Perzsa Marhasült
Hozzávalók(4 személyre)
Muzsika:Sohrab Pakzad-Yaghi
1 kg marha lapocka
2 fej fokhagyma
2 nagyobb fej saláta hagyma
só, bors ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
2 t.k fokhagyma por
3 -4 e.k sűrített paradicsom
olaj
forró víz

Elkészítés
A marhahúst lehártyázzuk.
A fokhagymát megpucoljuk, gerezdekre szedjük, kis tűhegyes darabokra vágjuk. A húsba a kés hegyével lukakat fúrunk, fokhagymával megtűzdeljük. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a fokhagyma porral, majd kevés olajat locsolunk rá, és belemasszírozzuk a fűszereket. Amíg elkészítjük alá a paradicsomos ,hagymás szószt állni hagyjuk.
A szószhoz, a hagymákat nagyon apróra vágjuk( ha van késes aprítónk dolgozzunk azzal, ha nincs, reszeljük le a hagymákat).
Melegítsük elő a sütőt 160 C-ra.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, pirítsuk aranysárgára a hagymákat. Hintsük meg sóval, borssal, kurkumával. Keverjük el. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, kevergetve néhány percig pirítsuk. Öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi, forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, öntsük egy tepsibe.
Egy másik serpenyőben hevítsünk egy kevéske olajat. Tegyük bele a marhahúst és forgatva, minden oldalát süssük néhány percig(nagy lángon) ,míg a színe megváltozik.
Vegyük ki, hagyjuk néhány percig pihenni, majd tegyük át a tepsibe, amiben a szósz van.
Tegyünk rá alufóliát és toljuk be a sütőbe, 3 órára. (óránként nézzünk rá, ha úgy ítéljük meg, öntsünk alá 1 dl vizet. )
A sütési idő leteltével vegyük le az alufóliát, és ha szükséges(nem elég sötét színű és sűrű a szaft)vegyük fel a sütőt 180 C-ra és 30 percig süssük tovább.

Az elmaradhatatlan sáfrányos , főtt rizzsel(chelow) tálaljuk. Kínáljunk mellé friss zöld salátát, olívabogyót, stb..
Noosheh Jaan!