A tamarindusz lassú növekedésű, tekintélyes, örökzöld fa, terebélyes koronával és csüngő ágakkal. Magassága elérheti a 30 m-t.
Termése: lapított, görbült, szabálytalan alakú hüvely, amely a magok körül többé-kevésbé duzzadt, és legfeljebb 15 x 4 cm nagyságú. A hüvely érett állapotban fás, fahéjbarna, gyakran szürkével futtatott, fénytelen, gyengén finom hálós szerkezetű A terméshéj alatt helyezkedik el a kezdetben fehér, lágy terméshús, amely éréskor barnára színeződik, és szívós-ragacsossá válik; üdítő, kellemes, savanyú-zamatos ízű, és a termés száradásakor elválik a külső faltól. A hüvelyben 1-12, megérve fényes feketésbarna mag van, amely bab vagy rombusz alakú, lapított, kemény (-18 mm-ig). A magokat pergamenszerű burok veszi körül.
Felhasználása: a savanyú terméshúst a feltört, érett hüvelyből kivéve gyümölcsként fogyasztják, de főleg italok alapanyagát és ételfűszert szolgáltat. Cukor és víz hozzáadásával vagy rövid ideig főzve a terméshúsból üdítő, ízletes lé készíthető. Frissen vagy sziruppá főzve kedvelt fűszer ételek és sütemények savanyításához és ízesítéséhez. A terméshús különféle fűszermártás és chutney alkotórésze, és zselének, lekvárnak is megfőzik. Éretlen, zöld terméseket is használnak fűszerként. A magokat főzik vagy pörkölik, de szárítva és megőrölve süteményekhez is keverik.
Iránban halból és rákból készített raguk egyik fő alkotó eleme, de nélkülözhetetlen a Kaszpi-tenger konyhájára jellemző halételek készítésénél is.
A virágokat és a leveleket körítésként, valamint zöldségként fogyasztják. A termést, a kérget és a leveleket a népi gyógyászat számos célra használja. A tamarinduszt gyakran dísz- és árnyékot adó fának ültetik. Különböző népeknél a fa misztikus jelentőségű, sok helyütt szentnek számít.
Elterjedése: feltehetően Afrika szavannáiról származik, és a trópusokon világszerte termesztik.
Termesztése és betakarítása: a szemiarid területek növénye, de az időszakos trópusi esők övében is tenyészik; a termésképzéshez száraz időszak szükséges. Az igénytelen fát különböző fajtákban többnyire magról nevelik; a fiatal növények 4-6 éves korban fordulnak termőre. A tamarinduszt egyesével házikertekbe, továbbá utcasorfának ültetik, vagy gyümölcsfaligetekben és ültetvényeken termesztik. A terméseket rendszerint csak több hónappal az érés után szedik le a fákról, amikor a terméshús nedvtartalmát elvesztette; így a termések hónapokig tárolhatók. A terméshúst szirupként, krémként vagy légmentesen fóliába hegesztve árusítják. A kifejlett fák éves terméshozama elérheti a 300 kg-ot. Íze kellemesen fanyar, savanykás. (forrás:Wikipédia)
A tamarind emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását régóta felhasználja a hagyományos orvoslás.
A tamarind gyümölcse javítja az emésztést,májvédő, csökkenti a koleszterinszintet,kedvező hatással van az epére és javítja az általános egészségi állapotot is. Amellett ,hogy képes méregteleníteni az egész szervezetet,megszünteti a zsírt a májban. Székrekedés ellen is kiváló. A benne található hatalmas mennyiségű C-vitaminnak köszönhetően , úgy működik, mint egy antioxidáns. Egyéb vitaminok és ásványi anyagok melyek megtalálhatók benn: -tiamin, vas, magnézium, foszfor réz,kalcium és niacin .
Vélemény, hozzászólás?