A cékla nagyon kedvelt zöldség Iránban, ősszel, télen, az iráni utcákat róva , utcai ételként tűnik fel, rubinvörös színével törve meg a szürkeséget.
Hatalmas tálakon, rudakra felszúrva , édeskés, kissé földszagú cékla gömbök gőzölögnek,miközben alattuk bugyogva forr a vörös lé, mely hidegtől dermedt ujjainkat úgy festi meg, mint ecset a vásznat.. Kapunk ugyan egy műanyag tálkát , meg egy villát is hozzá, de mi mindenképp meg akarjuk érinteni ezt a darabkát a bíborszínű égboltból.
A cékla egészségre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan, vitamin és ásványi anyag tartalma, nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára.
A céklából az iráni konyhában készülhet savanyúság(torshi), Kookoo, mártogatós és leves is. No meg a levesek királynője, az ash is.
Ezúttal céklából, csicseriborsóval, különös, hogy mindenféle zöldfűszernövény nélkül,de az elmaradhatatlan sült hagymával és olajban pirított mentával a tetején. Tejsavóval savanyítva egészen megszelidül a cékla föld íze, a kioldódó festékanyagtól pedig páratlan színt kap a levesünk.
Cékla Ash
Hozzávalók
6 nagyobb fej saláta hagyma vékonyra vágva
40 dkg csicseriborsó-ha szárítottat használunk, akkor áztassuk be egy éjszakára, majd leszűrés után főzzük elő, míg félig megfő. Ha konzervet használunk, öntsük le a főzővizet és öblítsük le alaposan.( Én konzervet használtam, ezért a főzési idő végén öntöttem bele a levesbe)
20 dkg apróbb szemű rizs, 1 órára beáztatva, leszűrve
4-5 fej nagyobb cékla meghámozva, apró kockákra vágva
só, bors ízlés szerint. 1 t.k őrölt kurkuma
olaj
forró víz
1 dl tejsavó
3 e.k őrölt szárított menta
Elkészítés
Szárított csicseriborsós verzió:
A hagymákat a szokásos módon süsük aranysárgára. Hintsük meg egy kevés kurkumával. Szedjük papírtörlőre, felezzük meg.
Öntsünk egy keveset az olajból-amiben a hagymákat sütöttük- egy nagyobb edénybe. Tegyük bele a már megpirított hagymát. Ízesítsük a kurkumával, kevergetve 1-2 percig pirítsuk. Öntsük bele a rizst, keverjük el. Öntsünk rá annyi forró vizet, amennyi ellepi. Tegyük rá a fedőt és 15 percig főzzük.( ha szárított csicseriborsót használunk, akkor előfőzve, most kell a leveshez adnunk. Majd 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a céklát, újabb 30 percig főzzük. Beleöntjük a tejsavót és némi pirított mentával ízesítve még 15 percig főzzük)
A konzerv csicseriborsós verzió: Az eleje ugyanaz, tehát: hagymát pirítunk a tetejére, kurkumával fűszerezzük, papírtörlőre szedjük, megfelezzük.
Ugyanabban az edlnyben amiben a hagymákat sütöttük, öntünk egy kevés olajat, beletesszük a sült hagyma felét, meghintjük kurkumával, kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Beleöntjük a rizst, elkeverjük. Öntünk rá annyi forró vizet amennyi ellepi, rátesszük a fedőt és 15 percig főzzük.
Öntsük bele a céklát, ízesítsük sóval, borssal. Nos, innét számítva nekem egy egész óra kellett ,míg a cékla teljesen megpuhult, és a rizs szétesett , szépen besűrítve a levest. Nagyon fontos, hogy mindig adjuk hozzá 1-2 dl forró vizet,különben a rizstől nagyon sűrű lesz.
Ha már megfőtt a cékla és a levesünk állagra is elég sűrű, adjuk hozzá a csicseriborsó konzervet. Ízesítsük a tejsavóval és a pirított menta felével. Főzzük még 15 percig, majd forrón, mentával, sült hagymával és tejsavóval a tetején kínáljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?