Mint ékkövek a havon..Éppúgy ragyog a hófehér rizs kupac tetején , az aranyló sáfrány, a rubinvörös borbolya és a smaragdzöld pisztácia.
A Zereshk Polo ba Morgh a perzsa konyha egyik leghíresebb étele,igazi ízkavalkád. Nagyobb perzsa vacsorákon, esküvőkön és egyéb ünnepi alkalmakkor szinte mindig helyet kap az asztalon. És ahogyan ez lenni szokott, minden iráni háziasszonynak megvan a saját, jól bevált receptje.
Ezt az ételt már egyszer elkészítettem, a receptjét ide kattintva találhatod:Borbolyás Rizs Csirkével-Zereshk Polo ba Morgh
A mostani és az előző recept a fűszerezésében, és a csirkék elkészítési módjában tér el egymástól. De sok beszédnek sok az alja, lássuk inkább a receptet.
Borbolyás rizs csirkével-2-Zereshk Polo ba Morgh
Hozzávalók:
Muzsika:Evan Band-Alinejab
A csirkéhez:
6 db csirkecomb
1 salátahagyma apróra vágva
1 lila hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
2 e.k sűrített paradicsom
2 egész paradicsom nagyon apróra vágva, majd botmixerrel pürésítve
5 dkg vaj
forró víz
Fűszerek:
só ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
1/2 t.k őrölt koriander
1/2 t.k őrölt római kömény
1 t.k őrölt szárított damaszkuszi rózsaszirom
1/2 t.k őrölt fahéj
1 csipetnyi őrölt fekete bors
1 csipetnyi őrölt paprika
1/2 dl forrázott sáfránylé
A rizshez:
80 dkg hosszúszemű basmati rizs( a szokásos módon előkészítve)ide kattintva olvashatod hogyan: Borbolyás Rizs Csirkével-Zereshk Polo ba Morgh
3 e.k só
3 e.k olvasztott vaj
A borbolyához
4 e.k vaj
50 dkg borbolya, megmosva, 15 percre beáztatva, leszűrve
3 e.k cukor
1/2 dl forrázott sáfránylé
A díszítéshez: darabolt zöld pisztácia
Elkészítés:
Egy nagyobb edénybe beletesszük a csirkéket, felöntjük annyi vízzel amennyi bőven ellepi, feltesszük a tűzre, adunk hozzá 1 evőkanálnyi sót, és felforraljuk. Forrástól számított 5 percig főzzük, míg a csirkék húsa kifehéredik. Levesszük a tűzről, leszűrjük. A csirkecombokat tálra tesszük.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a csirkecombokat, és oldalanként 5-5 percig pirítjuk, míg szép színt kapnak. Kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt vajba beletesszük a hagymákat és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymákat, kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a pürésített friss paradicsomokat, ízesítjük a fűszerekkel, és kevergetve 2-2 percig pirítjuk. Felöntjük forró vízzel, beletesszük az elősütött csirkecombokat. Annyi víz legyen a húson, hogy ne lepje el teljesen, mert alaposan meglocsoljuk a combokat sáfránnyal. Tegyük rá a fedőt, és lassú tűzön főzzük míg a combok megpuhulnak és a leve besűrűsödik, szaftossá válik.
A rizs főzésénél most csak annyi a különbség, hogy a forralásnál tegyünk félre egy bögrényit a rizs főzővizéből, amit majd a tetejére fogunk locsolni a főzés során.
Míg a rizs fő, elkészítjük a borbolyát. Ehhez egy serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük a lecsepegtetett borbolyát ,és kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, tovább pirítjuk míg a cukor felolvad. Meglocsoljuk a sáfránnyal, összeforraljuk, levesszük a tűzről.
Egy nagyobb tálkába kiszedünk néhány merőkanálnyit a főtt rizsből, hozzáöntjük a borbolyát, alaposan , összekeverjük, ez kerül majd a rizs tetejére.
A főtt rizst tálra tesszük, elrendezzük a tetején a borbolyás rizst, megszórjuk pisztáciával és köré rendezzük a csirkecombokat. A csirkecombok szaftját kis tálkában kínálhatjuk mellé, ki ki annyit önt a saját adagjára, amennyit szeretne.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak ,főzzünk együtt máskor is! A blog Facebook oldalán is várlak!
,
Vélemény, hozzászólás?