Az azték zsálya,(más néven-Chia) , Salvia Hispanica egy, az árvacsalánfélék családjába tartozó virágos növény.
Közép és Dél-Amerikában őshonos, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolombusz előtti időkben. Az ősi népek hittek abban, hogy a Chia misztikus és természetfeletti képességekkel ruházza fel őket. A legenda szerint a spanyol hódítók látva, hogy a Chia mag milyen fontos szerepet játszik a dél-amerikai kontinens őslakóinál, megpróbálták kiirtani a Chia ültetvényeket, hogy ezzel is hozzájáruljanak a leigázás sikeréhez. Ez majdnem a növény teljes pusztulásához vezetett.
A Chia mag a közelmúltban került újra a figyelem központjába. Fogyasztásával egészségesebbé tehetjük az étrendünket, mivel nagyon magas százalékban tartalmaz omega 3 zsírsavakat, antioxidánsokat, sok fehérjét, élelmi rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat( Kálcium, Vas, Magnézium, Kálium). Felsorolni is nehéz mi mindenre van jótékony hatással, hiszen szinte mindenre gyógyír. Sokféleképpen fogyaszthatjuk, keverhetjük joghurtba, smoothie-ba, salátákba, müzlibe, zabkásába,stb…
És elkészíthetjük belőle a perzsák egyik tradicionális nyári italát , a címben említett sherbetet is . Nem igen akadt olyan nyár az Iránban eltöltött idő alatt, hogy ne kínáltak volna kebab sütögetés után ezzel a sherbettel. Az irániak nagyon szeretik, és szentül hisznek benne, hogy ez az ital a legjobb hidratáló nyári nagy melegben. Én vagyok rá a garancia, hogy így van!
Legelső találkozásom ezzel az itallal nagy meglepetésként ért, mert mikor kezembe nyomták az azték zsálya sherbettel csordultig teli hűs poharat, fogalmam sem volt mit iszom. Itthon még se híre, se hamva sem volt a nagy gasztroforradalomnak, a koriander zöldjét is csak hírből ismertük. De ez a serbet már első alkalommal is kellemes meglepetés volt. Az íze nem volt tolakodóan édes, mint a többi serbeté,és jól állt neki a rózsavíz. (azt az egy összetevőt sikerült felismernem, a cukron kívül ,persze). Nem is én lettem volna, ha nem somfordálok oda a kerti tűzhelyhez és bele nem hajolok derékig az üstbe. Az udvarias mosolygásokat hamar eluntam,( mindig kikészít a barkóba:)), úgyhogy , rögtön rá is kérdeztem: -Mit iszunk?? Azonnal meg is kaptam a választ, Salviát. Milyen jó, hogy kertész vagyok, gyorsan összeraktam, hogy akkor az kizárásos alapon, zsálya. No , de aztán megint csak azzal szembesültem, hogy nem tudunk otthon Európában mi semmit! Még ezt a csodálatos italt sem ismerjük. Soha sem tanultunk a suliban ,egy olyan zsályáról sem, melynek a magját meg lehet inni. Nem tudunk mi semmit, otthon a vén Európában! Amit tudtunk, azt is elfeledjük, pedig „fűben ,fában, orvosság van!”
4 hosszú év telt el, mióta elhagytam Iránt, 4 hosszú, küzdelmes év. Elhagytam, de nem feledem! Ezért is volt nagy boldogság, mikor itthon, egy egyiptomi árusnál megpillantottam az első zacskó azték zsálya magot. Kezembe vettem és megsimogattam. Az egyiptomi nem értette, miért morzsolok el egy könnycseppet, biztosan azt gondolta, na ,mentálisan ez se normális, ha elbőgi magát egy zacskónyi azték zsálya látványától.
Nekem ebben a zacskónyi zsályamagban annyi minden szép emlék volt. Annyi kedves barát, kedves , őszinte szó és szeretet. Szeretet, mely szívből áradt felém, és amelyért nem tudok eléggé hálás lenni. Mer ez az érzés adott nekem erőt, azokon a napokon,mikor küzdöttem a honvággyal és a magánnyal. Ez az érzés segített ,hogy kibújjak végre a csigaházamból és befogadjam azt a sok csodát, ami ott volt körülöttem. Ott volt mindig,igen. De én nem akartam észre venni.
Az egyiptomi mosolyogva rám nézett és csak annyit mondott:azték zsálya.
Igen. Tudom. Már ismerem.
Ismerjétek meg ti is!
Azték zsálya sherbet-Sharbat-e Tokhme Sharbati
Hozzávalók:
(Egy zacskónyi azték zsálya nem éppen olcsó mulatság, de mivel egy teáskanálnyi mennyiség elegendő egy csésze italhoz, elég sokáig elég. )
2 t.k azték zsálya
fél liter víz
2 e.k cukor(természetesen helyettesíthető egészségesebb változatokkal, én is nyírfacukrot használtam)
1 lime leve
1 e.k rózsavíz
jégkockák
Elkészítés:
- Forraljunk vizet a teafőzőben, tegyük bele a cukrot, és kevergetve forraljuk fel, míg a cukor elolvad.
- Tegyük félre amíg kihűl. Ha kihűlt öntsük bele a rózsavizet és a lime levét. Keverjük el.
- Tegyük poharakba az aztékzsálya magot, öntsük rá a rózsavizes cukorszirupot, és tegyük be a hűtőbe 2 órára, míg a magok megduzzadnak.
Nagy melegben dobjunk a poharakba jégkockát is.
Drága Olvasóm! Köszönöm , hogy itt voltál! Várlak legközelebb is!
Noosheh Joon!
Vélemény, hozzászólás?